1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Jäteaseman isossa palossa oli ainekset suurempaan tuhoon Kokkolassa – Päivystävä palomestari: "Minuuteista kiinni, ettei tuli levinnyt jätekasoissa laajemmalle"

Pelastuslaitos on sammuttunut valtavaa, kytevää jätekasaa koko yön jäteasemalla Kokkolassa. Palon syttymissyyksi on videotallenteen perusteella vahvistumassa itsekseen syttyminen.

Storkohmon jäteasemalla paloi suuria energiajätekasoja. Kuva: Raila Paavola / Yle

Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa pelastuslaitos on sammuttanut yli yön suurta tulipaloa jäteyhtiön Ekoroskin Storkohmon jäteasemalla.

Noin 7 hehtaarin suuruisella jäteasemalla oli tulessa suuri energiajätekasa. Mustat savupilvet levisivätkin keskiviikkoiltana laajalle ja näkyivät kaupunkiin saakka.

Paikalla oli yöllä toistakymmentä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen yksikköä yhdeksältä eri paloasemalta.

– Nyt meneillään on jo jälkivartiointi, mutta riski uudelleen syttymiseen ja uusien pesäkkeiden löytymiseen on edelleen suuri, arvioi päivystävä palomestari Joonas Nuolioja.

Palosta ei ole levinnyt myrkyllisiä kaasuja lähiympäristöön.

Iso tuho oli lähellä

Pelastuslaitoksen mukaan palossa oli kuitenkin ainekset suureen onnettomuuteen.

– Tuli oli levinnyt jo useampaan kasaan pelastustyöntekijöiden ehtiessä paikalle. Energiajätettä on alueella valtavat määrät, joten riski laajemmalle leviämisestä oli suuri. Minuuteista puhuttiin, etteivät vahingot olleet tämän isommat, kertoo päivystävä palomestari.

Pelastuslaitos sai estettyä palon leviämisen öljysäiliöön ja muihin rakennuksiin sekä pysäytettyä leviämisen energiajätekasoissa. Alueella oli myös kolme kaivinkonetta.

Pelastuslaitoksen mukaan jäteyhtiön videotallenteen perusteella jätekasat ovat syttyneet palamaan itsekseen. Myös keskiviikon lämmin ja aurinkoinen sää on voinut edesauttaa tapahtunutta.

Asema aukeaa jo normaalisti

Storkohmon jäteaseman toiminta jatkuu normaalisti heti aamusta, suuresta palosta huolimatta, kertoo Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman.

– Alueella tuhoutui vain iso energiajätekasa. Se sisälsi huonoa materiaalia muun muassa tekstiilejä ja muovia, joka soveltuu vain massapoltettavaksi voimalaitoksissa.

Vaarallisia jätteitä Kokkolan pisteessä ei käsitellä.

Energiajätettä varastoidaan useissa kasoissa. Kuva: Raila Paavola / Yle

Edellisen kerran vastaavanlainen suuri palo sattui jäteyhtiön alueella noin 20 vuotta sitten Pietarsaaren jätekeskuksessa lajittelukentällä.

Jäteasemalla yhtiöllä on tallentava videokamera sekä vartiointipalvelu tarvittaessa. Jätekeskuksissa ei ole kuitenkaan henkilökuntaa vuorokauden ympäri.

Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman muistuttaa lajittelun tärkeydestä.

– Oikea lajittelu on erittäin tärkeää. Jos laitetaan väärää materiaalia joukkoon, jätteet voivat reagoida tällä tavalla keskenään.

Jäteasema sijaitsee Sokojantiellä, noin 7 kilometriä etelään Kokkolasta.

Storkohmon jäteasemalle sijoitetaan jätettä, joka ei sovellu kierrätykseen. Alue on tarkoitettu jätteiden vastaanottoon ja väliaikaiseen varastointiin.

Artikkelia täydennetty klo 8.15. Ekoroskin toimitusjohtajan kommenteilla