1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Nuorgamissa mitattiin 29,3 astetta – Lappi on myös torstaina maan lämpimin paikka

Lapissa päästiin keskiviikkona yli hellerajan ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Torstai on jatkunut vielä lämpimämpänä. Utsjoella Nuorgamissa mitattiin torstaina iltapäivällä 29,3 astetta.

Lapin kesäkuu alkoi lämpimänä. Hyvät ilmat houkuttelivat väkeä terasseille Rovaniemellä tiistaina. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Suomen pohjoisin kolkka on hehkunut maan kuumimpana paikkana torstainakin.

Kello 13.30 Nuorgamissa mitattiin 29,3 astetta. Utsjoella on ollut muutenkin kuumaa: Kevolla mitattiin 28,3 ja Kevojärvellä 26,6 astetta.

Kesän helle-ennätystä Ylä-Lapissa ei sentään ole rikottu. Tämän vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, 30,8 astetta, on mitattu Ilomantsissa 19. toukokuuta.

Lämpötila Utsjoella voi vielä nousta, mutta tuskin kesän korkeimpiin lukemiin.

– Joitakin kymmenyksiä se voi nousta. Tässä on otollista aikaa vielä muutama tunti jäljellä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela arvioi kahden aikaan iltapäivällä.

Lappi oli keskiviikkona maan lämpimin paikka

Keskiviikkona helleraja rikottiin Lapissa monin paikoin. Ilmatieteenlaitoksen mukaan lämpimintä oli Utsjoen Kevolla, missä elohopea kipusi 26,7 asteeseen. Yli 26 lämpöastetta mitattiin eilen Utsjoen lisäksi Inarissa.

Helleraja ylitettiin myös Rovaniemellä, Ylitorniolla, Kittilässä, Muoniossa, Enontekiöllä ja Sodankylässä.

Korpela ennustaa, että myös perjantaina Utsjoella sää on hellelukemissa.

Loppuviikkoa kohti sää viilenee ja muuttuu epävakaiseksi Lapissa. Viikonloppuna luvassa voi olla sadekuurojen lisäksi myös ukkosta.

Uutista päivitetty kello 14.16 torstain lämpötilalukemien osalta.

Lue lisää:

Lapissa otetaan ilo irti helteestä ja rauhallisesta koronatilanteesta – pohjoisessa voi olla jopa lämpimämpää kuin Helsingissä