1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Tenojoen lohiseurannat alkoivat poikkeuksellisissa olosuhteissa

Kaikuluotausseurannalla saadaan aiempaa kattavampi arvio Tenojokeen nousevasta lohimäärästä, sillä Polmakin luotauspaikan alapuolella ei ole pyyntiä. Kaikuluotausseurannan tietojen arvo korostuu, kun kalastus- ja saalistiedot sekä saalisnäytteet puuttuvat kokonaan.

Luonnonvarakeskus toteuttaa vuosittaiset seurannat kaikuluotaimilla ja vedenalaisilla videokameroilla. Arkistokuva. Kuva: Kuvakaappaus Luke:n vedenalaiskamerasta

Tenojoen lohiseurannat ovat alkaneet poikkeuksellisissa olosuhteissa. Luonnonvarakeskus toteuttaa vuosittaiset seurannat kaikuluotaimilla ja vedenalaisilla videokameroilla.

Luken tutkija Panu Orell sanoo, että kaikuluotausseurannalla saadaan aiempaa kattavampi arvio Tenojokeen nousevasta lohimäärästä nyt, kun Polmakin luotauspaikan alapuolella ei ole pyyntiä. Hänen mukaansa kaikuluotausseurannan tietojen arvo korostuu, kun kalastus- ja saalistiedot sekä saalisnäytteet puuttuvat kokonaan.

Luke seuraa nousulohien määriä Polmakin lisäksi Utsjoessa ja Vetsijoessa, jotka ovat Tenon sivujokia. Norjalaiset NINA-instituutin tutkijat laskevat nousulohien määriä Inarijoella ja Karasjohkalla, jotka ovat Tenon latvajokia.

Nousulohilaskentojen lisäksi Tenon pienten sivujokien kutulohimääriä selvitetään pintasukelluksilla syksyllä, juuri ennen lohen kutuaikaa.

Lohen kalastus on tänä kesänä kokonaan kielletty Tenojoessa, Tenovuonossa ja Tenovuonon viereisillä rannikkoalueilla.

Norjan suurkäräjät päätti toukokuussa, että koukkuverkon kielto lohenkalastuksessa perutaan maan pohjoisimman alueen Finnmarkin rannikolla. Päätös tuli yllätyksenä Suomen maa- ja metsätalousministeriölle.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.