Hyppää sisältöön

Posti toi Tuomo Vennolle tärkeän kirjeen, jota hän odotti jo puoli vuotta sitten – katso Ylen Suomi-koneesta, ketkä saavat tänään ylennyksen tai kunniamerkin

Reserviläisen on turha odottaa ylennystä, jos tietyt tavoitteet eivät täyty. Tänään Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä ne ovat tuhansilla täyttyneet. Täältä näet, tuliko ylennys sinulle tai naapuriin.

31-vuotias ensihoitaja Tuomo Vento on yksi tänään ylennetyistä reserviläisistä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tuomo Vento on silminnähden ilahtunut. Posti on tuonut hänelle tiedon ylennyksestä, jonka hän saa tänään, Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä.

– Oikein positiivinen yllätys. Odottelin sitä jo vähän viime itsenäisyyspäivänä, mutta hyvä kun nyt tuli. Edellisestä ylennyksestä onkin jo yli 10 vuotta, kertoo Vento.

Alla oleva Ylen Suomi-kone kertoo, ketkä reserviläiset saavat tänään 4.6.2021 ylennyksen. Voit hakea ylennettävää sotilasarvon, paikkakunnan tai nimen perusteella. Suomi-koneesta näet myös tänään kunniamerkin saavien nimet.

Suomi-kone näyttää ylennettävät reservin upseerit, aliupseerit ja miehistöön kuuluvat. Mukana ei ole Puolustusvoimien henkilökunnan ylennyksiä.

Palveluksesta yli kymmenen vuotta

Tuomo Vento on nyt kersantti. Varusmiespalveluksensa hän suoritti Lappeenrannassa vuosina 2009–2010. Aliupseerikoulu oli Haminassa, ja hän erikoistui sotilaspoliisiksi.

– Rankkaa aikaa oli, mutta varmasti aika on kullannut muistot. Kaiken kaikkiaan hyvä mieli jäi.

Vaikka Tuomo Vento ei kerrokaan olevansa erityisen maanpuolustushenkinen, arvostaa hän suuresti Puolustusvoimien ja reserviläisten tekemään työtä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Omaksi harmikseen Tuomo Vento ei pystynyt osallistumaan kertausharjoituksiin, vaikka kutsuja tuli. Syynä oli vihoitteleva olkapää.

Intin jälkeen Vento opiskeli ensihoitajaksi ja alkoi kiinnostua lääkintähuollosta kriisialueella. Nyt on ylennyksen aika.

Noin 2 500 ylennetään

Ylennyksen saa tänään noin 2 500 reserviläistä. Lisäksi tänään on ylennetty lukuisia Puolustusvoimissa vakituisesti työskenteleviä henkilöitä.

Suomen Valkoisen ruusun ja Suomen leijonan ritarikunnat sekä Vapaudenristin ritarikunta ovat myöntäneet noin 900 kunniamerkkiä. Tunnustuksen saaneista suurin osa on Puolustusvoimissa työskenteleviä tai Puolustusvoimien hyväksi ansiokasta työtä tehneitä kansalaisia.

Tunnustus tuntuu hyvältä

Runsas vuosi sitten lappeenrantalainen ensihoitaja Tuomo Vento pääsi Puolustusvoimien koulutukseen, joka valmisti toimimiseen operaatioalueella. Maaliskuussa 2020 olikin edessä lähtö neljän kuukauden komennukselle Libanoniin, jossa hän toimisi jääkärijoukkueen sairaanhoitajana.

Hän vastuullaan oli lääkintähuolto ja partioiden ensihoitovalmius.

Tuomo Vento saapui kuvattavaksi Lappeenrannan Linnoitukseen, vuosisatoja vanhojen puolustusvallien äärelle. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Tuomo Vento osaa arvostaa tänään saamaansa ylennystä, kun se YK-palveluksen jälkeen vihdoin tuli.

– On mukavaa saada tunnustusta siitä, että on tehnyt jotain hyvin ja oikein. Tuntuu hyvältä, kun Puolustusvoimat arvostaa.

Tietty taso tulee saavuttaa

Yliluutnantti Jarno Pöntinen vastaa reserviläisasioista Puolustusvoimien Kaakkois-Suomen aluetoimistossa. Hän kertoo, että ylennysten tarkoitus on luoda ja ylläpitää sodan ajan esimiesjärjestelmä.

– Ylennyksellä osoitetaan, että ylennettävällä on jotakin osaamista enemmän kuin jollakin toisella: hän on esimiesasemassa siinä organisaatiossa, kertoo Pöntinen.

Hän korostaa, että henkilön pitää osaamisellaan osoittaa olevansa ylentämisen arvoinen.

– Esimerkiksi miehistössä korpraali voi toimia ryhmän varajohtajana. Hänelle ylennys alikersantiksi tarkoittaa, että on toiminut kertausharjoituksissa ryhmänjohtajan tehtävässä ja osoittanut, että on kykenevä sitä tehtävää hoitamaan.

Samalla tavalla esimerkiksi kersantiksi ylennettävä on osoittanut kertausharjoituksessa tai kriisinhallintapalveluksessa, että hän on menestynyt koulutuksessa tai palveluksessa ja osoittanut olevansa kykenevä hoitamaan vaativampaa tehtävää.

Pelkkä kertausharjoituspäivien määrä ei automaattisesti tuo ylennystä.

– Jos arvioinnin taso ei ole riittävä, reserviläistä ei voi ylentää, sanoo Jarno Pöntinen.

Myös merkintä rikosrekisterissä voi estää ylentämisen.

Ylentämiskriteerit ovat nähtävissä Puolustusvoimien Intti.fi-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kavereille nokittelemaan

Lappeenrantalainen Tuomo Vento on nyt 31-vuotias reservin kersantti. Hän ei koe olevansa erityisen maanpuolustushenkinen, mutta sanoo suuresti arvostavansa Suomen Puolustusvoimia.

– Maanpuolustus ja myös meidän reserviläisten tekemä työ on minun mielestäni tärkeä asia. Käsittääkseni meidän suomalaistenkin maanpuolustustahto on varsin korkea, sanoo Vento.

Omasta inttiajasta Tuomo Vennolla jäi kaiken kaikkiaan hyvät muistot. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Ylennyksestään hän pääsee nauttimaan ainakin kavereiden kanssa.

– Inttiajoista ja sotilasarvoista aina kavereiden kanssa jutellaan ja vitsaillaankin. Nyt kun olen itse kersantti, pääsee vähän nokittelemaan kavereitakin, naurahtaa Tuomo Vento.

Tuomo Vento paljastaa, miksi reservin ylennys tuntuu niin hyvältä. Petri Kivimäki haastattelee.

Yksi uusi kenraali

Puolustusvoimat saa tänään yhden uuden kenraalin, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt eversti Manu Tuomisen prikaatikenraaliksi. Tuominen on Kainuun prikaatin komentaja.

Prikaatikenraali Janne Jaakkola puolestaan ylenee kenraalimajuriksi. Jaakkola toimii Pääesikunnan suunnittelupäällikkönä. Samoin kenraalimajuriksi ylenee Pääesikunnan komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson.

Puolustusvoimien lippujuhlan päivän konsertti televisioidaan TV 1:ssä tänään perjantaina 4.6.2021 kello 11. Konsertissa esiintyy Rakuunasoittokunta Rakuunasoittokunta solisteinaan Laura Närhi, Reino Nordin sekä Jarkko Ahola. Kapellimestarina on musiikkimajuri Riku Huhtasalo ja juontajana Jussi-Pekka Rantanen. Lähetys uusitaan TV 1:ssä kello 17.10. Se on nähtävissä myös Yle Areenassa.

Valtakunnallinen paraati piti järjestää Joensuussa, mutta se on peruttu.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6. on marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä. Sitä on tänä päivänä vietetty vuodesta 1942 lähtien.