1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etujärjestöt

Päätökset ravintolarajoitusten purkamisesta siirtyvät taas – koronatilanteen helpottuminen lieventää rajoituksia kuitenkin kolmella alueella

Hallitus päätti torstaina höllennyksistä kolmelle alueelle, mutta ne perustuvat aiempiin rajoituksiin. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö moittii, että hallitus asettaa ravintola- ja tapahtuma-alat vastakkain.

Ravintolaterassilla riitti väkeä Helsingin keskustassa toukokuun lopussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen päätökset ravintoloiden rajoitusten helpottamisesta siirtyvät eteenpäin.

Hallituksen sote-ministerityöryhmä oli koolla torstaina, mutta se ei tehnyt uusia ratkaisuja ravintolarajoituksista.

Alan etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara arvostelee tilannetta kovin sanoin.

Mara moittii tiedotteessaan, että ankarat rajoitustoimet on tarkoitettu poikkeusoloihin eikä tilanteeseen, jossa tartunnat vähenevät, tartuntaketjut voidaan jäljittää ja rokotukset etenevät rivakasti.

Valtioneuvosto päätti torstaina uusista höllennyksistä, mutta ne perustuvat edelleen jo kuukausia voimassa olleisiin, kolmiportaisiin alueellisiin rajoituksiin.

Ravintolarajoitukset höllenevät nyt Varsinais-Suomessa, Etelä-Karjalassa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella Lapissa. Asetus tulee voimaan huomenna perjantaina.

  • Varsinais-Suomessa siirryttäisiin leviämisvaiheen rajoituksista kiihtymisvaiheen rajoituksiin eli alkoholin anniskelu olisi lopetettava viimeistään kello 22 ja ravintoloiden on suljettava ovensa iltayhdeltätoista.
  • Etelä-Karjalan maakunnassa ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella siirryttäisiin kiihtymisvaiheen rajoituksista perustason rajoituksiin eli anniskelu olisi lopetettava puoliltaöin. Ravintolat saisi pitää avoinna yhteen yöllä.
  • Leviämisvaiheessa olevalla, väkirikkaalla Uudellamaalla jatkuvat rajoitukset, joissa ruokaravintoloiden pitää lopettaa anniskelu kello 19 ja sulkea kello 20. Anniskeluravintoloissa pilkku tulee tuntia aiemmin. Tiukimmat rajoitukset pysyvät myös Kanta-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Ravintolarajoitusten höllentämistä jumittaa kiista yleisötilaisuuksista

Hallituksen on ollut tarkoitus tarkastella ravintolarajoitusten tarvetta, koska koronatilanne on parantunut ja rokotukset ovat edenneet.

Ravintolarajoitusten höllentämistä jumittaa hallituksen kiista yleisötilaisuuksien avaamisesta.

Ylen tietojen mukaan hallituksessa ei ole pystytty sopimaan luvatusta ravintolarajoitusten tarkistamisesta, koska tapahtuma-alan kokoontumisrajoituksista ei ole saatu aikaan ratkaisua. Ylen tietojen mukaan vihreät ja vasemmistoliitto katsovat, että ravintola- ja kokoontumisrajoituksia pitää höllentää samassa tahdissa.

Viime kesänä hallitus kevensi rajoituksia koronatilanteen helpottaessa niin, että kesäkuun lopulla anniskelua sai jatkaa yhteen yöllä ja ravintolat piti sulkea viimeistään kahdelta yöllä. Heinäkuussa ravintolat saivat olla auki kellon ympäri.

Alan etujärjestö vaatii oikeuskansleria valvomaan hallitusta

Alan etujärjestö Mara paheksuu, että valtioneuvosto asettaa matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilualan vastakkain.

Mara katsoo, että tartuntatautilaissa mainitut edellytykset eivät enää täyty nykyisessä tautitilanteessa sille, että hallitus voi määrätä anniskelun loppumaan ennen iltakymmentä ja ravintolat sulkemaan ovensa ennen iltayhtätoista.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii oikeuskansleria valvomaan hallituksen toiminnan lainmukaisuutta.

– Ankarien rajoitusten maakunnissa ilmaantuvuus on alentunut merkittävästi eikä muitakaan säännöksessä mainittuja ankaran sääntelyn edellytyksiä ole enää olemassa. Valtioneuvosto ei näytä piittaavan laista, Lappi sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Hallituksessa muhii riita yleisötilaisuuksien avaamisesta, ja siksi ravintolarajoituksiakaan ei päästä höllentämään pahimmilla tautialueilla