1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Mannerheimin salonkivaunun entisöinti Mikkelissä viivästyy –vaunun kunnostamiseen ei saatu tukea

Salonkivaunun entisöintiä pyritään saamaan osaksi Mikkelin kaupungin investointiohjelmaa. Salonkivaunuun kohdistui viime vuoden elokuussa ilkivaltaa, kun siihen ilmestyi graffitti.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Mikkelissä sijaitsevan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Mannerheimin salonkivaunun entisöinti siirtyy tulevaisuuteen.

Mikkelin kaupungin museojohtaja Matti Karttunen kertoo, että Museovirasto ei myöntänyt tukea vaunun kunnostamiseen, minkä vuoksi projekti viivästyy. Jos viraston rahoitus olisi toteutunut, olisi vaunusta uusittu sen ulkovuoraus.

– Museovirasto ei myöntänyt avustusta salonkivaunun kunnostukseen johtuen muun muassa siitä, että nykyinen katos ei suojaa vaunua sääolosuhteilta eikä ilkivallalta. Perustelu on pätevä. Toinen syy on se, ettei salonkivaunu ole toimiva liikenneväline vaan lähinnä museokohde.

Salonkivaunun korjausta pyritään saamaan osaksi kaupungin investointiohjelmaa.

– Samassa yhteydessä tulee miettiä, kuinka vaunun säilyttämisolosuhteita voidaan parantaa. Varmaankaan ihan ensi vuonna ei vaunua saada kunnostettua, mutta yritetään saada vaunun korjaus lähivuosien investointilistalle. Tämä on ensiarvoisen tärkeää sillä vaunun kunto ei nykyisissä olosuhteissa ainakaan parane vaan päinvastoin heikkenee entisestään, Karttunen kertoo sähköpostivastauksessa.

Salonkivaunuun kohdistui ilkivaltaa viime elokuussa, kun vaunuun ilmestyi graffitti. Graffitti putsattiin vaunusta pois pian teon jälkeen.

Poliisi on tutkinut ilkivaltaa törkeänä vahingontekona. Tutkinta on kuitenkin edelleen kesken.

– Kuitenkaan resurssien puutteen vuoksi tätä asiaa ei ole voitu vielä loppuun saakka tutkia, rikoskomisario Timo Häkkinen poliisista kertoo sähköpostivastauksessa.

Salonkivaunu on avoinna yleisölle perjantaina 4.6. aamukymmenestä iltaviiteen. Salonkivaunu avataan tyypillisesti vuosittain ainoastaan yhdeksi päiväksi yleisölle Puolustusvoimain lippujuhlan päivä, joka on samalla myös Mannerheimin syntymäpäivä.

Lue myös:

Mannerheimin salonkivaunuun ilmestyneet töhryt peitettiin maalilla – tältä vaunu näyttää nyt

Näin ilkivallan jäljet lähtevät Mannerheimin salonkivaunusta – "Ihmiset eivät huomaa, että tässä on ollut töhryjä", sanoo puhdistaja

Töhrityn Mannerheimin salonkivaunun kunnostus aloitettiin – "kyse on pikakorjauksesta"

Töhritty Mannerheimin salonkivaunu joudutaan aluksi paikkamaalaamaan – maali on imeytynyt puupaneeleihin

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä – museojohtaja: "puhdistamisesta tulee ongelmallista"