1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. frisbeegolf

Erityisesti alle 18-vuotiaat pojat innostuivat frisbeegolfista – lajin suosio on nousukiidossa myös Heinolassa

Alkuvuonna harrastajia on tullut lisää enemmän kuin koko viime vuonna. Heinolassa frisbeegolfradat houkuttelevat etenkin nuoria poikia. Radasta on samalla kasvanut kaupungin noteeraama matkailuvaltti.

kaksi nuorta liitokiekot käsissään, nojaavat frisbeegolfkoriin
Frisbeegolfi kuuluu korona-ajan voittajiin. Kasvu näkyy talkoovoimin rakennetuilla Heinolan frisbeegolfradoilla.

Frisbeegolfin vetovoima on jatkanut kasvua koronapandemian aikana.

– Ihmiset lähtivät ulos, kun muita lajeja ei ole voinut harrastaa. Tässä lajissa kävellään luonnossa, mutta se on mielekkäämpää, kun peli on mukana, sanoo heinolalaisen Lords of DiscGolf (LDG) -yhdistyksen puheenjohtaja Jere Pohjankoski.

Lajiliiton ja sen jäsenseurojen jäsenmäärät ovat nousseet rajusti tänä keväänä. Tammi-huhtikuussa on tullut jo enemmän uusia jäseniä kuin koko viime vuonna. Heinolalaisseuraan kuuluu jo 150 harrastajaa.

– Erityisen suurta kasvu on ollut alle 18–vuotiaissa pojissa, tarkentaa Suomen Frisbeegolf liiton puheenjohtaja Laura Heikkilä.

Tuomas Pääkkönen upottaa putin. Kuva: Petri Niemi/Yle

Heinolan radalla heittelemässä on 13–vuotias Tuomas Pääkkönen. Hän on harrastanut lajia melkein kolme vuotta. Radalla menee yleensä monta tuntia melkein joka päivä.

– Puttaan, lähäröin ja heitän avauksia. Tämä laji tuntuu itselle parhaimmalta.

Heinolan radat käyttäjien kiittämiä

Heinola DiscGolfPark World on syntynyt talkootyön tuloksena. LDG-yhdistys perustettiin 20 vuotta sitten, ja pikkuhiljaa Kippasuolle on rakennettu kolme rataa. Lapsille, amatrööreille ja pro-pelaajille on omat ratansa, joissa on eri vaikeustasoja.

Suomessa on liki 800 frisbeegolfrataa. Käyttäjät voivat antaa niille arvosanoja frisbeegolfradat.fi -sivulla.

– Pro-rata Heinolassa on yleensä kolmen parhaan joukossa, sanoo LDG:n puheenjohtaja Jere Pohjankoski.

Frisbeegolfissa on kiekkoja eri tarkoituksiin. Kuva: Petri Niemi/Yle

Pohjankoski sanoo, että ilmaisesta frisbeegolfalueesta on tullut yksi Heinolan matkailuvalteista. Toimintaan ja ylläpitoon saadaan tukea kaupungin lisäksi yrityksiltä. Pelaajat voivat halutessaan maksaa vapaaehtoisia maksuja.

Elokuun 21. päivä on tarkoitus käynnistää FribaFestari Heinolassa. Kolmen viikon aikana heitetään muun muassa Hupi SM–kisat, Pro Tourin –osakilpailu sekä Mastersien SM-kisa.

Lue lisää: Lapset väijyvät frisbeegolfradoilla ja vievät kiekkoja jopa kesken pelin – kuin keräilykorttikulttuuria, vertaa liiton toiminnanjohtaja