1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Kirjeenvaihtajalta: Ruotsissa osoitettiin jälleen hallituksen virheet koronanhoidossa – vastuunkantajat pysyvät yhä piilossa

Raportin mukaan Ruotsin hallituksen olisi pitänyt toimia nopeammin, selkeämmin ja voimakkaammin. Esimerkiksi kauppojen sulkemiset mahdollistava pandemialaki valmistui vasta toisen aallon huipun jälkeen.

Ruotsissa ravintoloita ei ole määrätty suljettavaksi missään vaiheessa pandemiaa. Aukioloaikoja ja asiakasmääriä on rajoitettu. Kuva: EPA

TUKHOLMA Huhtikuussa 2020 elettiin Tukholmassa hyvin kummallisia aikoja.

Alue kärsi Ruotsissa koronasta pahiten, ja koronakuolemien määrä kasvoi päivä päivältä.

Moni sairasti koronaa tietämättään, sillä testejä ei riittänyt muille kuin hoitohenkilöstölle ja sairaaloiden potilaille.

Uutisissa näytettiin, miten sairaanhoitajat yrittivät pärjätä suojavarustepulassa. Eräs hoitaja osti omilla rahoillaan sadetakkeja suojakseen.

Silti viranomaisinfoissa vakuutettiin, että tilanne oli hallussa. Moni muu maa laittoi ovet säppiin, mutta Ruotsin hallitus painotti, että Ruotsi tekee oikeita toimia oikeaan aikaan.

Kolmas pandemiaalto on hiipumassa Tukholmassa ja ihmiset viettävät aikaa enemmän ulkona. Kuva: AOP

Näitä toimia on arvosteltu monta kertaa myös Ruotsissa kuluneiden kuukausien aikana. Tänään joukkoon liittyi Ruotsin valtiopäivien perustuslakivaliokunta.

Sen mukaan hallitus teki vakavia virheitä useissa asioissa.

Hallitus ei esimerkiksi osoittanut selvästi, kenen vastuulla koronatestausten järjestäminen oli. Vastuuta palloteltiin viranomaisten, kuntien ja alueiden välillä.

Tämä johti siihen, että testauksissa ja tartuntojen jäljityksissä päästiin vauhtiin vasta alkukesästä. Tavoite sadan tuhannen testin viikkovauhdista toteutui vasta syyskuussa.

Siinä vaiheessa virus oli päässyt leviämään jo laajalle yhteiskuntaan.

Perustuslakivaliokunnan mielestä hallitus hidasteli myös pandemialain valmistelussa. Toimintojen sulkemiset mahdollistavaa lakia alettiin valmistella vasta syksyllä. Kun se saatiin voimaan, toinen aalto oli jo hiipumassa tammikuussa.

Valiokunta katsoi, että työ olisi pitänyt käynnistää välittömästi alkukesästä 2020.

Ruotsin sosiaaliministeri Lena Hallengren oli perustuslakivaliokunnan kuultavana tuntikausia aiemmin keväällä. Kuva: AOP

Ruotsin hallituksella ei ole ollut selvää, yhdessä muodollisesti päätettyä koronavirusstrategiaa.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren kertoi valiokunnan kuulemisissa, että strategia oli sarja keskusteluita, joissa tehtiin viranomaisten kanssa päätöksiä sitä mukaa, kun pandemia eteni.

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan kirjatun strategian puuttuminen ei ole vaikuttanut tuloksiin.

Tiedotusvälineissä on kuitenkin muistutettu, että strategian puute on ollut hallitukselle mahdollisuus päästä kuin koira veräjästä: ei ole olemassa muodollista päätöstä, johon voitaisiin verrata tavoitteita ja tuloksia.

Hallitus ei ole tähän päivään mennessä myöntänyt, että se olisi tehnyt virheitä. Se on korostanut antaneensa terveysviranomaisten hoitaa itsenäisesti toimialueelleen kuuluvat asiat, aivan kuten maan hallintomalli määrää.

Maan koronatoimia tutkiva komissio osoitti kuitenkin selvästi viime joulukuussa, että hallitus johtaa maata ja sillä on ylin vastuu.

Koronakomission seuraava raportti voi olla hallitukselle jo isompi isku. Viiden kuukauden kuluttua se julkistaa arvion toimista tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Siinä ollaan Ruotsin vuodentakaisten ongelmien ytimessä.

Tämänhetkinen arvio on, että raportin jälkeen oppositio voi vaatia epäluottamuslausetta jollekin vastuuministerille.

Sitä ei vielä ole tapahtunut.

Komission loppuraportti tulee ensi vuoden helmikuussa, ja siitä on vain reilu puoli vuotta Ruotsin valtiopäivävaaleihin.

Silloin on ruotsalaisilla mahdollisuus kertoa, mitä mieltä he ovat olleet pandemiahoidosta.

Lue lisää:

Miksi Ruotsi pitää peruskoulun ja ravintolat auki, vaikka maan koronatilanne pahenee? Näin viranomaiset perustelevat Ruotsin linjaa Ylelle

Kirjeenvaihtajalta: Yli 6 000 kuollutta – Ruotsissa liian harva noudattaa koronasuosituksia, vai onko vika sittenkin toimissa?

Koronakevään jälkipyykkiä pestään Ruotsissa – hoitajien ilmoitukset kertovat laiminlyönneistä: "Yhtä kasvosuojaa jaettiin eikä ongelmista saanut puhua"