1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekko

Leijonat taistelee tänään pääsystä mitalipeleihin, Helsingissä varaudutaan jo holtittomiin kultajuhliin – Manta aidataan ja HUS varoittaa tartunnoista

Spontaanien kultajuhlien pelätään huonontavan koronatilannetta. Koronan leviämisalueella Helsingissä ihmisiä kehotetaan juhlimaan pienissä porukoissa, mikäli Leijonat onnistuisivat nappaamaan kultaa sunnuntaina.

Kansa karkeloi Havis Amandan patsaan juurella vuonna 2019, kun Suomi edellisen kerran voitto MM-kultaa jääkiekossa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Samaan aikaan, kun Leijonat valmistautuu Latviassa kohtaamaan Tsekin MM-kisojen puolivälierissä, varaudutaan Suomen päässä jo mahdollisiin mitalijuhliin. Koronatilanne asettaa haasteita perinteiselle “Torilla tavataan” -juhlinnalle.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen neuvoo kiekkokansaa muistamaan terveysturvallisuuden myös mahdollisessa juhlahumussa.

– Nämä olisivat Suomelle toki tärkeät juhlat, mutta niiden takia emme saa menettää tätä hyvää suuntaa, johon koronan suhteen ollaan nyt matkalla. Etenkin koronan leviämisvaiheen alueilla mitalisijoitusta tulisi juhlistaa pienissä porukoissa eli omassa kuplassa ja pitää tarpeeksi etäisyyttä oman seurueen ulkopuolisiin henkilöihin, ohjeistaa Ruotsalainen.

Ruotsalaisen mukaan huolestuttavaa on, jos paljon ihmisiä kokoontuu pienelle alueelle. Tuolloin tartuntariski kasvaa myös ulkotiloissa. Hän kehottaa noudattamaan vallitsevia kokoontumisrajoituksia ja käyttämään maskia myös ulkotiloissa, jos ei pystytä pitämään kahden metrin turvavälejä.

Ruotsalaisen mukaan holtittomalla juhlinnalla voi olla suuriakin seurauksia huomattavan herkästi leviävien virusvarianttien takia, vaikka koronaluvut ovat olleet viime aikoina maltillisia.

– Tartuntariski kasvaa, kun tiiviisti pakkautuneet ihmiset hurraavat, laulavat ja käyttävät voimakasta volyymia. Tästä on meillä jo kokemusta Raumalta, jossa mestaruusjuhlista tuli tartuntaketjuja, Ruotsalainen muistuttaa.

Rauman Lukko voitti kuun alussa Suomen mestaruuden lähes 60-vuoden tauon jälkeen ja juhlijoita kokoontui sankoin joukoin Rauman keskustaan koronamääräyksistä piittaamatta. Kaupungin koronatilanne heikentyi pian juhlien jälkeen.

Ruotsalainen toivoo Suomelle kuitenkin menestystä kisoissa ja toivottaa Leijonille onnea illan peliin.

Helsingin kaupunki varautuu suojaamaan Mantan

Myös Helsingin kaupunki seuraa tiiviisti illan ottelua. Jos Suomi etenee mitalipeleihin kaivetaan esiin vappuna tutuksi tulleet aidat Havis Amandan veistoksen suojaksi.

– Toivomme Suomelle tietysti mahdollisimman suurta menestystä kisoissa. Mikäli Suomi menee jatkoon tänään, tilaamme varauksen aitauksesta ja vartioinnista patsaan ympärille, sanoo liikunnasta ja taidemuseoista vastaava kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio Helsingin kaupungilta.

Havis Amandan aitaminen on tullut tutuksi jo parina aikaisempana vappuna. Helsingin kaupunki varautuu nytkin suojaamaan vesitoksen kultajuhlijoilta. Kuva: Matti Myller / Yle

Toimenpiteellä halutaan varmistaa, että jo hauraaksi käynyt yli satavuotias veistos säilyy myös jälkipolville osana Helsinkiä. Aitoja aletaan varsinaisesti pystyttää vasta, jos Suomi pääsee sunnuntaina pelattavaan loppuotteluun. Myös kaupunki muistuttaa mahdollisia juhlijoita voimassa olevista koronarajoituksista.

– Toki toivomme helsinkiläisten kannustavan Suomen joukkuetta, mutta malttia ja vastuullisuutta juhlintaan. Pienessä lähipiirissä juhliminen on tässä tilanteessa hyvä ratkaisu, sanoo Laitio.

Poliisi kehottaa nauttimaan alkoholia kohtuudella

Helsingin poliisi puolestaan varautuu sunnuntaina väkijoukon spontaaniin ryntäykseen kaupungin kaduille. Aiempina vuosina ihmiset ovat saapuneet heti kultaottelun päätyttyä Helsingin keskustaan lähinnä Mantan ja Esplanadin puiston ympäristöön.

– Tuolloin poliisi varautuu turvaamaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, jotta kukaan ei jää auton alle, huku tai ettei alkoholin käyttö mene överiksi, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksiköstä.

Lehtisen mukaan poliisilla ei ole mahdollisuutta estää ihmisiä ryntäämästä kaduille.

– Tällaista spontaania itseohjautuvaa väenkokoontumista koronarajoitukset eivät koske. Ne koskevat yleisiä kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia. Tässä tilanteessa poliisi voisi siis antaa suosituksia ja muistuttaa ihmisiä muun muassa turvaväleistä, sanoo Lehtinen.

Lehtinen kehottaa juhlijoita myös käymään asioillaan käymälässä sekä jättämään rähinäviinan nauttimatta.

– Ymmärrämme hyvin, että ihmiset haluavat juhlia, jos Suomi tällaisen hienon saavutuksen saisi. Tärkeimpänä muistuttaisin, että jos alkoholia käyttää kohtuudella, yleensä myös muu toiminta pysyy järkevänä, neuvoo Lehtinen.

Lehtinen arvioi, että korona-aika ja kultapelin myöhäinen ajankohta sunnuntaina voivat hillitä väkimäärää kaupungilla.

Poliisi varautuu myös mahdolliseen myöhemmin järjestettävään kansanjuhlaan. Helsingin kaupungin tietojen mukaan Jääkiekkoliitto ei koronarajoitusten vuoksi ole suunnitellut mitalijuhlia.

Lue myös:

MM-kisojen puolivälierä oli Leijonille ennen karmiva kohtalonottelu – nyt asetelma on muuttunut täysin: "Selkeä etu Suomelle"

Rantanen ratkaisi, Kotkaniemelle jälleen maali – suomalainen ei sulattanut törkytaklausta: "Se oli ällöttävä"

Naisleijonat saa uuden päävalmentajan – Juuso Toivola maajoukkueen peräsimeen Pekingin olympialaisten jälkeen

Leijonien tulikuuma tehohyökkääjä jäi nuorena Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven varjoon – kahden viime vuoden aikana tapahtunut merkittävä muutos