Hyppää sisältöön

Kreikka kiristää turvatoimia Turkin vastaisella rajalla – Poliisi otti käyttöön äänitykin karkottaakseen rajan yli pyrkiviä

Kreikan viranomaiset esittelivät laitteistoaan uutistoimisto AP:lle. Tavoitteena on pysäyttää rajan yli pyrkiviä siirtolaisia. Samalla rajalle rakennettua aitaa on pidennetty.

Turkin ja Kreikan välinen raja on tiukasti vartioitu. Kreikka on pidentänyt rajalle rakennettua aitaa. Kuva: Yle

Kreikka tehostaa turvatoimiaan Turkin vastaisella rajalla. Rajaa vartioivat poliisit ovat saaneet käyttöönsä kaksi panssariajoneuvoihin asennettua äänitykkiä, joilla voi lähettää voimakkaita äänisignaaleja Turkin suuntaan.

Ajatuksena on pysäyttää rajan yli pyrkijät tykeillä, joista lähtee yhtä kova ääni kuin suihkumoottorista. Uutistoimisto AFP:n mukaan laitteita ei vielä ole käytetty tositoimissa, koska rajalla ei ole ollut mitään laajempaa liikehdintää viime aikoina.

Kreikka on myös pidentänyt Turkin vastaiselle rajalle rakentamaansa raja-aitaa. Uutta aitaa on rakennettu kohteisiin, joissa ihmiset pyrkivät ylittämään maiden välisen Evros-joen.

Rajalle asennetaan myös uusia valvontalaitteita, kuten kameroita ja liiketunnistimia.

EU pyytää lisää tietoja

EU on tukenut Kreikan rajavalvonnan vahvistamista, mutta EU:n komissio on reagoinut kielteisesti äänitykkiin pakolais- ja siirtolaiskarkottimena. Kreikan poliisilla kerrotaan olevan kaksi tällaista äänitykkiä. (siirryt toiseen palveluun)

EU-komission tiedottajan Adalbert Jahnzin mukaan komissio on huolestuneena seurannut mediatietoja äänitykin käytöstä rajavalvonnassa ja pyytää Kreikalta lisää tietoja asiasta.

Pakolaisten ja siirtolaisten yritykset tulla Kreikkaan ovat vähentyneet koronapandemian aikana. Viime vuoden alussa Turkki avasi tilapäisesti Kreikan vastaisen rajansa. Silloin tuhansia ihmisiä pyrki Kreikkaan ja sieltä edelleen muualle Eurooppaan.

Kreikan mukaan uusilla laitteilla halutaan estää laittomat rajanylitykset.

Lue lisää:

.
.