1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Biden laajensi Trumpin listaa kiinalaisyrityksistä, joihin amerikkalaiset eivät saa sijoittaa

Mustalla listalla on yhtiöitä, joiden uskotaan olevan Kiinan armeijan omistuksessa tai hallinnassa.

Joe Bidenin hallinto on lisännyt uusia kiinalaisyrityksiä Trumpin lanseeraamalle mustalle listalle Kuva: AOP

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto on lisännyt uusia kiinalaisyhtiötä niin sanotulle sijoituskieltolistalle.

Bidenin allekirjoittama asetus kieltää yhdysvaltalaisia sijoittamasta kiinalaisiin yhtiöihin, joiden uskotaan olevan Kiinan armeijan omistuksessa tai hallinnassa.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin hallinnon marraskuussa julkaisemalla listalla oli jo valmiiksi 31 kiinalaisyhtiötä. Nyt listalla on kaikkiaan 59 yritystä.

Listalla on muun muassa merkittäviä kiinalaisia tietoliikenne-, rakennus ja teknologiafirmoja, kuten China Mobile, China Telecom ja China Railway Construction.

Yhdysvaltojen mukaan listalla päätyneet yhtiöt ”mahdollistavat Kiinan armeijan kehittämisen ja modernisoinnin ja uhkaavat suoraan Yhdysvaltain turvallisuutta.”

Yhdysvaltalaiset sijoitusyhtiöt, eläkerahastot ja muut yritykset eivät saa ostaa tai myydä listalla olevien kiinalaisten yritysten osakkeita.

Bidenin allekirjoittama asetus astuu uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan voimaan elokuun alussa.

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen sijoituskieltolista on tarkoitusperiltään poliittinen. Maan ulkoministeriön lausunnon mukaan Yhdysvaltain toimet "heikentävät vakavasti säännönmukaisia markkinakäytäntöjä" ja "vahingoittavat globaalien – mukaan lukien amerikkalaissijoittajien – etuja".