1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Muurame

Muuramen tarkastuslautakunta syyttää kunnanhallitusta työnsä häirinnästä - ylimääräinen kokous puntaroi tänään kunnan tilinpäätöksiä

Muuramen kunnanhallitus kokoontuu tänään ylimääräiseen kokoukseen kunnan tilinpäätöksiin liittyvien epäselvyyksien takia. Tarkastuslautakunta syyttää Muuramen kunnanhallitusta työnsä häirinnästä, kunta kiistää syytteet.

Muuramen valtuustokausi päättyy melko riitaisissa tunnelmissa. Kuva: YLE Keski-Suomi

Muuramen kunnanhallitus kokoontuu tänä aamuna ylimääräiseen kokoukseen viime ja toissa vuoden tilintarkastuksiin liittyvien epäselvyyksien takia.

Muuramen tarkastuslautakunta vaatii kunnanhallitukselta ja johtavilta virkamiehiltä selvitystä monista tilinpäätöksiin liittyvistä asioista.

Lautakunnan mukaan kunnanhallitus ei ole esimerkiksi korjannut toissa vuoden arviointikertomuksesta noin 29 miljoonan euron virhettä, josta tilintarkastaja oli huomauttanut. Virhe liittyi liikelaitoksen talousarvioon.

Viime vuoden tilintarkastuksessa on havaittu yli 1,3 miljoonan euron arvosta hankintalain vastaisia hankintoja. Hyvinvoinnin ja palveluiden toimialueelta tilinpäätöksestä puuttuu lautakunnan mukaan selvityksiä toiminnan toteutumisesta 23 miljoonan euron edestä.

Kunnanhallitus ja kunnan tilivelvolliset virkamiehet ovat tarkastuslautakunnan mielestä lisäksi laiminlyöneet hankintalain valvonnan, mistä on saattanut aiheutua kunnalle merkittävää taloudellista vahinkoa.

Ylimääräisen kokouksen esittelijä, vs. hallintojohtaja Jyri Mäntylä kertoo, että kunta on kerännyt aineistoa ja liitteitä lausuntoonsa vielä perjantaiaamuna. Luvassa on pitkä ja seikkaperäinen lausunto, Mäntylä sanoo.

Tarkastuslautakunta syyttää Muuramen kunnanhallitusta myös työnsä häirinnästä. Hallitus on lautakunnan mukaan asettanut tarkastustyölle ehtoja, jotka ovat osittain estäneet lautakunnan toimintaa.

Kunnanhallitus vastaa kokouksessa myös häirintäsyytteisiin.

Jyri Mäntylä toteaa, että lautakunta ei ole kertonut, miten häirintä on ilmennyt, ja kunta kiistää häirintäsyytteet.

Tarkastuslautakunta esittää, että vastuuvapautta ei myönnetä kunnanhallitukselle eikä keskeisille johtaville virkamiehille. Asiasta päättää kunnanvaltuusto.