1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Oulun poliisi: Huumausainerikollisuus on ollut kasvussa Oulun Alppila–Välivainio–Puolivälinkangas-alueella

Huumerikollisuuteen kytkeytyvä väkivalta on näkynyt ampumatapauksina seudulla tänä kevään. Ne ovat olleet tietyn porukan välienselvittelyä, jolloin väkivalta ei suuntaudu ulkopuolisiin, sanoo rikosylikomisario Janne Koskela. Järjestäytyneestä rikollisuuudesta ei ole kyse.

Huumeisiin liittyvien rikoksien määrä on ollut kasvussa Oulun Alppilassa, Välivainiolla ja Puolivälinkankaalla. Kuvassa poliisin Suomessa käyttämä huumetesti. Kuva: Rebecka Rahikainen / Yle

Tänä keväänä Alppila–Välivainio–Puolivälinkangas-alueelta on uutisoitu ainakin kolmesta ampumatapauksesta, viimeisin on Välivainiolta alkuviikolta. Tässä ja Alppilan huhtikuisessa ammuskelussa kummassakin yhdelle henkilölle aiheutui ampumahaavoja. Puolivälinkankaalla yksi henkilö kuoli kevättalvella ampumisen seurauksena.

Kyseessä on ollut huumausainerikollisuuteen liittyvä väkivalta. Huumeisiin liittyvien rikoksien määrä on ollut kasvussa juuri Alppilassa, Välivainiolla ja Puolivälinkankaalla, sanoo Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Janne Koskela.

– Totta on se, että aseita on tänä vuonna ollut useammissa rikoksissa mukana, ja totta on myös se, että näillä edellä mainituilla kaupunginosilla huumausainerikollisuus on nyt noussut.

Janne Koskelan mukaan ampuma-aseita on takavarikoitu rikosten selvittämisen yhteydessä. Ne ovat olleet yleensä laittomia.

Järjestäytyneestä rikollisuudesta ei ole kyse.

Huumerikollisuuteen liittyvä väkivalta ei yleensä kohdistu ulkopuolisiin

Seudulla asuvien ei Janne Koskelan mukaan kannata olla huolissaan tilanteesta. Jo tekijöiden kiinniotot itsessään ovat vähentämässä rauhattomuuksia. Tavallisesti huumerikoksiin liittyvät väkivallanteot liittyvät tietyn porukan välisiin tilanteiden selvittelyihin.

Ampuma-aseilla tehty väkivalta on kuitenkin aina vakavaa.

– Aina kun on mukana ampuma-aseita, on suuri vaara ulkopuolisille; vaikutusalue on nyrkkiä tai puukkoa laajempi. Onkin tärkeää, että esitutkinnoissa luvattomat aseet saataisiin kerättyä.

Mutta onko Alppila-Välivainio-Puolivälinkangas-alueesta tulossa nyt yksi levoton alue lisää Ouluun? Janne Koskelan mukaan näin voi toki käydä.

– Sopiva määrä kun tietynlaisia henkilöitä muuttaa toiselta alueelta toiselle alueelle, niin rikollisuus saattaa seurata mukana.

Varmistettua tietoa tällaisesta muuttoliikkeestä hänellä ei kuitenkaan nyt mainitun seudun osalta ole.

Tänä vuonna henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia on ollut tähän mennessä näillä kolmella asuinalueella 17 kappaletta, viime vuonna vastaava luku oli 14. Koskelan mukaan määrän kasvu on normaalia vaihtelua.

Kaikkiaan paljastuneet huumausainerikostapaukset näyttävät tänä vuonna jäävän koko Oulun seudulla edellisvuotta vähäisemmiksi, Janne Koskela arvioi.

– Esimerkiksi huumausaineiden määrä kaupungin jätevedessä on ollut laskusuunnassa viime vuoden huipusta.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.