Hyppää sisältöön

Harvinainen asiakirjalöytö Haagista tuo valoa Turun syntyhistoriaan: "Kaupunki rajattiin ja rakennettiin ensimmäistä kertaa 1310"

Turun perustamisen ajankohta on yksi Suomen historiankirjoituksen vanhimpia kysymyksiä. Luulisi, että kaikki sitä koskevat paperit on nähty jo moneen kertaan, mutta yllätyksiä tapahtuu yhä. Tuore kirjelöytö sopii nykykäsitykseen kaupungin iästä.

Turun tuomiokirkko ilmakuvassa.
Turku valmistautuu juhlimaan 800-vuotispäiviään vuonna 2029, mutta todellisuudessa kaupunki on nykytiedon valossa huomattavasti nuorempi.

Turku on tunnetusti Suomen vanhin kaupunki, vaan kuinka vanha? Varmuutta ei ole, mutta todennäköisesti kuitenkin 800-vuotisjuhliin ei olisi vielä niin kiire valmistautua.

Turun iän määrittelyn ongelma on, ettei kaupungin perustamisasiakirjaa ole löydetty. Käsitys kaupungin syntymisestä on muuttunut vuosisatojen saatossa kulloinkin käytettävissä olevien lähteiden ja niiden tulkintojen mukaan.

Tuore asiakirjalöytö tuo asiaan lisävalaistusta.

Historian tohtorikoulutettava Henri Hannula Helsingin yliopistosta löysi Alankomaiden kansallisarkistosta asiakirjan, jossa sivutaan Turun perustamista.

Arkkitehtuurin historian professori Panu Savolainen Aalto-yliopistosta ja kulttuurihistorian tutkijatohtori Reima Välimäki Turun yliopistosta luonnehtivat Haagista löytynyttä kirjettä ainutlaatuiseksi uudeksi todisteeksi Turun perustamisajankohdasta.

Panu Savolainen ja Reima Välimäki innostuivat tulkitsemaan Turun perustamisajankohtaa uuden arkistolähteen löydyttyä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Kyseessä on Alankomaiden kaupallisena agenttina toimineen turkulaisen Bertil Festingin raportti, jonka hän kirjoitti vuonna 1681 Alankomaiden Ruotsin lähettiläälle Tukholmaan.

Asiakirjassa kerrotaan olosuhteista suuren tulipalon jälkeen. Sivulauseessa Festing mainitsee historioitsijoita sykähdyttävän tiedon.

Kaupunki rajattiin ja rakennettiin ensimmäistä kertaa 1310.

Bertil Festing

Tämä Bertil Festingin dokumentti vuodelta 1681 osui Henri Hannulan käsiin Haagissa, Alankomaiden kansallisarkistossa. Kuva ja käännös: Henri Hannula.

Facebookin kautta levinnyt kuva kirjeestä kiinnitti historiantutkijoiden huomion.

Turun vaiheista hyvin perillä oleva Panu Savolainen tunnisti asiakirjan laatijan nimen, Bertil Festing, hollanniksi Bartholomeus Vestingh.

Kirjoittaja oli yksi Turun paikallishallinnon tuolloisista vaikuttajista. Saksalaistaustaisen kauppiaan poika oli kirjoitushetkellä hovioikeuden auskultantti. Hänellä oli pääsy siihen aikaan tallessa olleisiin Turun historiaa käsitteleviin dokumentteihin.

– Bertil Festing oli oppinut henkilö. Se asettaa uuteen valoon tiedon siitä, miten hän kuvaa yksityiskohtaisesti Turun perustamista, Panu Savolainen sanoo.

Turku oli muiden kuin jättiläisten perustama

Reima Välimäki on perehtynyt siihen, kuinka uuden ajan alussa, 1550-luvun jälkeen Turun keskiajasta on ajateltu.

Ruotsalaisessa historiankirjoituksessa elettiin aikaa, jossa valtakuntien historia vietiin mahdollisimman kauas, antiikkiin ja Nooaan ja Nooan pojanpoikiin asti.

– Turun perustaminen kuuluu selvästi historialliseen aikaan ja johonkin, josta on muisti. Se sijoitetaan noin 1300-luvulle, tuomiokirkon perustamisen aikoihin. Se liitetään kuningas Birgerin hallituskauteen ja paavi Bonifatius VIII:n kauteen.

Kaupunkimainen Turku rakennettiin tuomiokirkon ympärille 1300-luvun alkupuolella. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Asiakirjalöydön sisältö sopii hyvin 1600-luvulla vallinneeseen, kronikoiden välittämään historiankäsitykseen, vaikka kaikkia kronikoita ei pidetä kovin luotettavina lähteinä.

– On tosi mielenkiintoista, että on ollut historiallinen muisto kaupungin perustamisesta joskus 1300–1310. Sitä ei sijoiteta kaukaiseen myyttiseen muinaisuuteen sanomalla esimerkiksi, että joku jättiläinen tuli ja perusti kaupungin, Reima Välimäki arvioi.

Käsitys varhaisemmasta perustamisesta on 1800-luvun tulkinta

Turku juhli vuonna 1929 kaupungin 700-vuotisjuhlaa. Senaikainen tarina kaupungin synnystä liittyy vuodelta 1229 tallessa olevaan asiakirjakopioon. Siinä todetaan, että Suomen piispanistuin voidaan siirtää paremmalle paikalle.

Piispanistuin, kirkko ja muita rakennuksia sijaitsi aikaisemmin Vähäjoen ja Aurajoen väliin jäävällä Koroistenniemellä. Matkaa nykyiselle tuomiokirkolle on pari kilometriä. Kuva: Kimmo Gustafsson/Yle

– 1800-luvulla alettiin tulkita, että tämä tarkoitti tuomiokirkon rakentamista nykyiselle paikalle ja Turku syntyi, Panu Savolainen kertoo.

Uusi asiakirjalöytö kertoo, miten 1600-luvulla turkulaiset ovat ymmärtäneet kaupunkinsa historian. Nykytutkijat ajoittavat tapahtumat tänä päivänä samalla tavalla.

– 1980-luvun jälkeen tehdyt arkeologiset ja luonnontieteelliset ajoitukset kertovat, että Turun kaupunkialuetta alettiin rakentaa vasta 1300-luvun alussa.

Perustamisasiakirja puuttuu

Turun kaupungin syntymätodistus, eli perustamisasiakirja on tutkijoiden mielestä varmasti ollut olemassa muiden keskiaikaisten kaupunkien tavoin. Esimerkiksi Rauman paperit ovat tallessa.

Turun perustamisasiakirjan katoamista selittää eri vuosisatoina koetut monet tulipalot. Esimerkiksi novgorodilaiset hävittivät lähes koko kaupungin vuonna 1318.

Kukaan ei tiedä miten on käynyt, yhtä hyvin asiakirja on voinut hävitä myöhemmin keskiajalla, sanoo Reima Välimäki ja pitää epätodennäköisenä, että kaupungin perustamisasiakirja löytyisi ikinä.

Henrik Gabriel Pothan on historiantutkimuksen suurmies 1700-luvulta. Tutkimukseksi ei riittänyt vilkas mielikuvitus, vaan piti olla useampia luotettavia lähteitä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Panu Savolainen arvioi, että paperi kadonnut 1700-luvulle tultaessa.

– Ainakaan Henrik Porthan ei ole sitä tuntenut. Hänellä oli paljon muita asiakirjoja, jotka tuhoutuivat myöhemmin Turun palossa.

Turun kaupunki valmistautuu 800-vuotisjuhlaan vuonna 2029, mutta mitä silloin juhlitaan?

Panu Savolaisen mielestä kyse on arvokkaasta traditiosta. Vaikka kaupunki ei oikeasti täytä pyöreitä vuosia, voi viettää urbanisaation ja kehityksen juhlaa.

– Euroopassa alkoi kaupungistumisbuumi 1200-luvulla. Silloin perustettiin tuhansia kaupunkeja. Samalla myös Aurajokilaakson kaupunkikehitys alkoi, kun linna ja kirkko perustettiin.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 16. kesäkuuta kello 23.

Lue myös:

.
.