1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Pursiseuran vanha ravintola avaa tauon jälkeen Kristiinankaupungissa

Ravintola Paviksen yrittäjä vaihtuu jälleen ja sen myötä pursiseuran vanha rakennus avautuu yleisölle. Ravintolaan haetaan parhaillaan vielä henkilökuntaa ja odottelee anniskelulupaa. Tavoite on avata kesäkuun aikana. Avaamisajankohtaa ei ole lyöty lukkoon.

Pavis sai nykyiset muotonsa suuressa kunnostuksessa ja laajennuksessa pursiseuran vuonna 1982. (arkistokuva) Kuva: Privat

Kristiinankaupungin pursiseuran vanha ravintolarakennus Pavis avaa tänä kesänä ovensa vuoden tauon jälkeen. Viime kesän ravintola pysyi kiinni koronan vuoksi.

– Vappu, toukokuu ja Kristiinankaupungin kesämarkkinat ovat tärkeitä Pavikselle. Ravintolaa ei kannattanut avata, kun korona perui tapahtumia, sanoo pursiseuran kommodori Ingvar Smeds.

Tiloissa nelisen vuotta toiminut yrittäjä ilmoitti helmikuussa, ettei jatka enää toimintaansa Paviksella. Paikan yrittäjä onkin viime vuosikymmeninä vaihdellut säännöllisesti. Smedsin mukaan neljä vuotta tuntuu olevan tavanomainen jakso, minkä aikaa yrittäjät Paviksessa toimivat.

– Niin se on pitkään ollut. En tiedä onko sille mitään erityistä syytä.

Korkeasaaren rannassa, lähellä kaupungin keskustaa sijaitsevalla Paviksella on pitkät perinteet. Ravintola on rakennettu 1800-luvulla. Pursiseura perustettiin 1882 ja kymmenen aktiivivuoden jälkeen, seura päätti ostaa Paviksen paikalliselta yksityishenkilöltä.

Ravintola oli 1960-luvulta 1970-luvun puolelle pursiseuran yksityiskäytössä. 1970-luvulla se avattiin suurelle yleisölle. Pavis sai nykyiset muotonsa suuressa kunnostuksessa ja laajennuksessa pursiseuran 100-vuotisjuhlavuonna 1982.

– Vuonna 2015 Pavis oli auki vain tilauksesta, se oli virhe. Muutoin paikka on aina ollut avoinna, Smeds toteaa.

Ravintolan edustalla olevat laituripaikat ovat edelleen pursiseuran jäsenten omassa käytössä. Vieraspaikkoja on kaksi ja palvelut veneilijöille vähäisiä. Suurin osa asiakkaista saapuukin maanteitse.

Paluu merelliseksi ravintolaksi

Kesäravintolan kausi on tavallisesti kestänyt huhtikuun lopulta syyskuun puolivälin paikkeille. Tänä kesänä ravintola avaa ovensa uusien yrittäjien voimin, suunnitelman mukaan jossakin kohtaa kesäkuuta.

Ravintolaan haetaan vielä henkilökuntaa saliin ja keittiöön. Lisäksi anniskelulupahakemukseen odotellaan vielä vastausta.

Uudet yrittäjät ovat kirjoilla Seinäjoella, mutta he ovat osin myös paikallisia, sillä sukua löytyy Lapväärtistä. Yrittäjäpariskunnan suunnitelma on palauttaa Paviksen tarjoilu perinteiseen suuntaan.

– Edellinen yrittäjä piti täällä thai-ravintolaa. Meillä menu tulee olemaan merellinen, tarjoamme kalaa ja myös pihvejä, sanoo toinen yrittäjistä Johanna Lehtiö.