1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viitasaari

Pohjoisen Keski-Suomen kesäsomettajat asettuivat kesäkuntiinsa – "Toivon lämmintä kesää ja opiskelurauhaa", sanoo Anna Nikkilä

Pohjoisen Keski-Suomen kunnissa on alkanut kokeilu, jossa viitisenkymmentä nuorta kokeilee noin kuukauden verran asumista kesäkunnassa. Mukana Sydänsuomessa -kesäasukaskokeilussa ovat Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari.

Viitasaaren kesäsomettajat vilkuttavat kuistilla.
Kesäkampanjan ajatuksena on se, että nuori kertoo sosiaalisessa mediassa elämästään paikkakunnalla. Kunta saa vastineeksi markkinointia ja näkyvyyttä nettialustoilla. Video: Timo Hytönen / Yle

Kuusi pohjoisen Keski-Suomen kuntaa haki nuoria aikuisia somevaikuttajiksi ilmaisilla kesäasunnoilla. Hakemusten perusteella valittuina Viitasaarelle pelmahti kesäkuun alussa viisi nuorta kesäasumisen kokeilijaa.

Erica Alaluusua Helsingistä sekä oululaiset Tiia Käpylä, Tanja Vimpari, Anna Nikkilä ja Venla Honkala somettavat jatkossa kokemuksistaan Viettelysten Viitasaari Instagram -kanavan kautta.

Kaikille viidelle kesäkokeilijalle vetovoimatekijänä on ollut Viitasaaren luonnonläheisyys:

– Luonto on varmaan ensimmäinen juttu ja ylipäätään veden lähellä oleminen, sanoo Erica Alaluusua.

Kesäasumisen tarkoituksena on paitsi tutustua paikkakuntaan pohtia myös sitä, olisiko jatkossa mahdollista asettua sinne pysyvämminkin asumaan.

Etäopiskelu on kesäkokeilijoille mahdollisuus

Luonnon lisäksi kesäasumisen kokeilu on monelle myös mahdollisuus opiskella. Se onnistuu esimerkiksi Viitasaarelta hyvin etänä.

Oulusta Viitasaarelle saapunut ja jo kesämökkeilyn kautta seutukuntaan tutustunut Anna Nikkilä toteaa juuri etäopiskelumahdollisuuden tuoneen hänet Viitasaarelle.

– Toivon lämmintä kesää ja opiskelurauhaa, hän sanoo.

Sama ajatus on myös Venla Honkalalla.

– Olen opintojen loppuvaiheessa, eli gradu pitäisi saada valmiiksi. Se on unelmani, ehkä se löytyy täältä.

"En edes ABC:lla en ole käynyt"

Vain kahdelle kesäasumisen kokeilijalle Viitasaari oli jo entuudestaan tuttu paikka. Suurin osa ei tiennyt paikkakunnasta juuri muuta kuin sen, että luontoa ja retkeilymahdollisuuksia löytyy.

Oululainen Tiia Käpylä tunnustaa, ettei tiennyt tulevasta kesäkaupungistaan juurikaan mitään - edes nelostien varren ABC ei ollut entuudestaan tuttu.

Häntäkin juuri kesäasumisen luonnonläheisyys ja retkeilymahdollisuudet kiinnostivat ja toisaalta myös se, että joukkoon oli eksynyt tuttuja Oulusta.

– Tässä on noin kilometrin päässä luontoalue, missä voi käydä retkeilemässä ja käydä laavulla paistamassa makkaraa. Ja tietenkin kun kavereiden kanssa pääsee kesäkuun viettämään, niin sekin on kivaa.

Päättäjien ikä ja joukkoliikenteen puute arveluttavat

Suurinta kulttuurishokkia helsinkiläinen Erica Alaluusua odottaa liikkumisesta. Ajokortiton ja autoton kesäasukas on Viitasaarella uuden edessä. Myös se, että ymmärretäänkö nuorten asukkaiden tarpeita Viitasaarella arveluttaa näin kuntavaalien alla hieman.

– Pakko sanoa, että ensimmäinen asia on se, että täällä pitäisi olla nuoria päättäjiä, koska nuoret päättäjät tietää mitä nuoret aikuiset haluavat. Tällä hetkellä nuoria päättäjiä ei ole ja nuorin ehdokas taitaa olla 26-vuotias.

Toinen asia on se, että liikkuminen on pitkien välimatkojen Viitasaarella aivan liikaa yhden mahdollisuuden varassa.

– Minulle on aika iso kynnyskysmys myös se, voiko muuttaa kuntaan, jossa kaikki liikkuminen tapahtuu henkilöautolla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.