1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Forssa

Forssalaisnuoret taikoivat gurmeeruokaa luonnon antimista

Forssan lukiolaiset laskivat ruoan hiilijalanjälkiä ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijat hoitivat ympäristöystävällisen annoksen toteutuksen. FAIn opiskelijoiden kokkauksen tuloksensa syntyi esimerkiksi ateria, missä maistui metsä ja luonto.

Eetu Pitkänen ja Aatu Törmänen sanovat, että ympäristöystävällisen aterian valmistus opetti paljon. Kuva: Eeva Hannula / Yle

Forssan lukiolaiset ja ammattioppilaitoksen nuoret ovat taikoneet mahdollisimman ympäristöystävällistä gurmeeruokaa luonnon antimista. Lukiolaiset laskivat erilaisten ruokien hiilijalanjälkiä ja ympäristövaikutuksia. Forssan ammatti-instituutin opiskelijat puolestaan opettelivat kokkaamaan luonnosta peräisin olevaa ruokaa ja opiskelivat ruokavalintojen ympäristövaikutuksia.

Lautasille syntyi peruankäristystä ja ruokaa korvasienistä ja villiyrteistä. Tehtävä ei ollut helppo vaan pisti miettimään, kertovat Forssan ammatti-instituutin opiskelijat Eetu Pitkänen ja Aatu Törmänen.

– Aluksi oli todella monimutkaista, kun piti koko ajan miettiä sitä, että luonnon täytyy olla ruoassa läsnä. Joutui miettimään paljon sitä, miten valmistaa ruoan, jossa lähes kaikki on luonnosta, kertoo Eetu Pitkänen.

– Olisikin helppoa, jos voisi ottaa kottikärryt, mennä metsään ja tuoda kärryillä kaikkea mitä tarvitsee, esimerkiksi riistaa ja sieniä, miettii Aatu Törmänen.

Tiimi teki alkupaloiksi metsälle maistuvaa voileipää saaristolaisleivästä. Kuva: Eeva Hannula / Yle

Tehtävä liittyi Luken ja toisen asteen koulutuksen yhteishankkeeseen

Opiskelijat kertovat saaneensa tehtävästään ison määrän kokemusta ja paljon ajateltavaa.

– Hieno kokemus ja pääsin kiinni omaan juttuuni, kun suuri osa suvusta on maalta ja siellä on paljon metsästäjiä ja itsekin metsästän vaikken ammu. Peurankäristys oli kyllä minun juttuni, kertoo Eetu Pitkänen.

– Peuralla hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi naudalla. Jos vielä ottaisi käsittelyyn, vaikka liikenneonnettomuudessa kuolleen peuran, niin se olisi eettisintä, muistuttaa Aatu Törmänen.

FAI:n ja Forssan yhteislyseon opiskelijat osallistuivat Opetushallituksen rahoittamaan hankkeeseen. Hankkeessa Luonnonvarakeskus on tehnyt yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten kanssa Forssassa. Tarkoituksena on innostaa nuoria pohtimaan, miten ruoan valmistuksessa hiilijalanjäljet pienenevät.