1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Hongkongissa yritettiin viettää Tiananmenin verilöylyn muistopäivää, poliisi esti aikeet

Kiinalaispoliisi pidätti jo aamulla Hongkongiin suunnitellun kynttilämielenosoituksen järjestäjän.

Perjantai on Tiananmenin aukion verilöylyn muistopäivä, mutta Kiina pyrkii estämään sen muistamisen. Kuva: ROLEX DELA PENA/EPA

Hongkongissa demokratiaa puolustavat aktivistit ovat yrittäneet järjestää vuosittaisen Tiananmenin aukion verilöylyä muistelevan mielenosoituksen.

Hongkongin demokratia-aktivisteilla on ollut tapana kokoontua Victoria-puistoon pitämään hiljainen kynttilämielenosoitus kesäkuun 4. päivä. Paikalle on tullut yleensä tuhansia ihmisiä.

Poliisi on jo ennakolta pyrkinyt estämään tapahtuman. Victoria-puisto suljettiin ja tapahtuman järjestäjä pidätettiin aamulla.

Puiston ympärillä on runsaasti poliiseja, jotka tarkastavat kaikki, jotka pyrkivät puistoon. Uutistoimistojen mukaan jonkin verran ihmisiä yritti päästä puistoon pitämään muistotilaisuutta, mutta selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina.

Kiinassa Tiananmenin tapahtumat pyritään unohtamaan ja sen johdosta pidetyt tapahtumat on kielletty, samoin kuin puhuminen aiheesta julkisesti.

Tianamenin aukiolla, eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissa järjestettiin vuonna 1989 opiskelijamielenosoitus demokratian puolesta. Kiinan poliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan, jolloin ainakin satoja, ellei tuhansia ihmisiä kuoli.

Kiinan johdon mukaan sen tekemät päätökset ovat johtaneet maan nopeaan vaurastumiseen, mikä osoittaa, ettei muunlaista poliittista suuntaa tarvita.