1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Aurinkopaneeleiden kasvu jatkuu hurjana – Etelä-Savossa lisäystä 40 prosenttia

Omakotiasukkaat ja kesämökkiläiset hankkivat pieniä aurinkovoimaloita kiihtyvällä tahdilla.

Kuva: Yle, MOT

Pääosin Etelä-Savon alueella toimivan verkkoyhtiön Järvi-Suomen Energian verkkoon on liittynyt 1 617 aurinkovoimalaa. Se on reilut 400 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kahdessa vuodessa määrä on lähes tuplaantunut.

– Aika tasaista 400-500 voimalan vauhdilla määrä näyttäisi kasvavan, Järvi-Suomen Energian palvelupäällikkö Antti Latsa kertoo.

Järjestelmien koko on hieman kasvanut. Pienvoimaloiden yhteisteho on nyt 9 600 kilowatin luokkaa eli 50 prosenttia edellisvuoden lukua isompi.

Antti Latsa uskoo, että kevään aikana käyttöön otettu tuntinetotus lisää osaltaan aurinkopaneeleiden suosiota.

– Muutoksen ansiosta aiempaa suurempi osa aurinkoenergiasta lasketaan asiakkaan hyödyksi, mikä vähentää ostettavan energian määrää ja lisää investoinnin kannattavuutta.

Kun tavallisesti sähkö tuotetaan ja kulutetaan samanaikaisesti, nyt oma tuotanto lasketaan tunnin ajalta asiakkaan hyödyksi ja siitä vähennetään saman tunnin kulutus.

Antti Latsa arvioi, että seuraavaksi aurinkovoimaloita rakennetaan kerros- ja rivitaloyhtiöihin. Tuore energiayhteisö-malli tekee aurinkoenergian käyttöönoton houkuttelevaksi myös asunto-osakeyhtiöille.

– Taloyhtiön aurinkoenergiaa voidaan aiemmasta poiketen jakaa asunnoille ilman siirtomaksua.