Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla lukiot järjestävät ylioppilasjuhlansa pääosin pienillä vierasmäärillä

Vaikka kokoontumisrajoitukset on nyt maakunnassa poistettu, on yleistä, että ylioppilas voi kutsua yhdestä kolmeen vierasta läsnäolevaksi koulun järjestämään ylioppilasjuhlaan. Juhlia voi seurata monissa lukioissa myös striimin välityksellä.

Ylioppilaat painavat valkolakin päähänsä lauantaina 5. kesäkuuta. Kuva: Yle / Rebecka Svedberg

Pohjois-Pohjanmaan lukioissa ylioppilasjuhlia vietetään pääosin pienillä vierasmäärillä tai jopa ilman ylioppilaiden läheisiä juhlapaikalla.

Kyselyymme vastasi 25 lukion rehtoria, kysely lähetettiin 35 rehtorille.

Vaikka kokoontumisrajoitukset on nyt maakunnassa poistettu, on yleistä, että ylioppilas voi kutsua yhdestä kolmeen vierasta läsnäolevaksi koulun järjestämään ylioppilasjuhlaan. Näin vastasi kaksi kolmasosaa rehtoreista.

Läheisiä ei voi kutsua juhliin esimerkiksi Kuusamossa, Iissä, Oulun Normaalikoulussa ja Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukiossa ja Kalajoella, ainakin osa näistä lukioista kertoo striimaavansa tilaisuuden kotonakin katsottavaksi.

Striimausta käytetään laajasti myös niissä lukiossa, joissa läheiset saavat osallistua juhlaan.

Laajin osallistujajoukko voi olla ulkojuhlassa Pyhäjoella, myös esimerkiksi Sievin lukiossa lakitus on ulkona. Haapajärvellä ylioppilas saa kutsua juhlaan viisi läheistään, Pyhäjärvellä neljä.

Suurin osa kyselyymme vastanneista Pohjois-Pohjanmaan lukiosta ei tehnyt viime hetken muutoksia.

Monet näkivät, että aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusten purkaminen tuli pitkällä aikavälillä valmisteltavien juhlien kohdalla liian myöhään. Osa rehtoreista koki, että rajoitukset olisi voitu poistaa aivan hyvin vasta maanantaina 7. kesäkuuta.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.