1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Pohjoisen puun matkaa metsistä tehtaille turvataan tulevina vuosina isoilla ratatöillä

Pelkästään Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on jo käynnissä noin 200 miljoonan euron arvosta ratatöitä. Lisäksi Oulusta pohjoiseen ja Kemin seudulla on vireillä isoja raidehankkeita, joista osa liittyy Kemin uuteen sellutehtaaseen.

Iso osa Pohjois-Suomen ratatöistä liittyy puunjalostusteollisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi Kemissä Metsä-Fibren uudelle sellutehtaalle rakennetaan kokonaan uusi ratayhteys. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Pohjoisessa on suunnitteilla ja käynnissä useita isoja ratahankkeita, jotka sujuvoittavat puu- ja teollisuuskuljetuksia tehtaille ja Oulun satamaan.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa tehdään poikkeuksellisen isoja ratatöitä, kertoo Väyläviraston rakentamisen aluepäällikkö Juhan Tyrväinen.

– Nyt on tekemisen meininkiä Pohjois-Suomessa, jossa investoidaan isosti tavarakuljetuksiin ja tulevaisuuteen.

Isoimpia urakoita ovat Kontiomäki–Pesiökylä-yhteys, Ylivieska–Iisalmi-radan sähköistys. Oulun ratapihan ja sataman kolmioraiteen rakennustyöt sekä Kontiomäki–Vuokatti-rataosuus. Pelkästään näiden kohteiden kustannusarvio on noin 200 miljoonaa euroa.

Ratatöitä ja suunnitelmia tehdään myös Oulusta pohjoiseen, jossa raiteita uusitaan 14 kilometrin matkalta jo tänä kesänä. Lisäksi suunnitellaan Oulu-Laurila-välin kehittämistä ja Haaparannan yhteyden sähköistystä parinkymmenen kilometrin matkalta.

Lapissa tärkeä kohde on myös Metsä Fibren Kemin uuden sellutehtaan raideyhteydet.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.