1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Analyysi: Onko perussuomalaisilla mahdollisuus kärkikahinoihin Satakunnassa?

Perussuomalaiset ovat aiemmin pärjänneet Satakunnassa kuntavaaleissa huonommin kuin eduskuntavaaleissa. Nyt puolueella on mahdollisuus merkittävään nousuun. Vaalituloksen ennakointi on tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen hankalaa, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Kuntavaalimainoksia Länsi-Porissa. Kuva: Antti Laakso / Yle

Satakunnassa perussuomalaisten kannatus on perinteisesti ollut kuntavaaleissa matalampi kuin eduskuntavaaleissa.

Nousua edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna puolue on saanut viimeksi vuoden 2008 kuntavaaleissa, mutta tuolloin Timo Soinin johtama puolue oli kuuden prosentin kannatuksella (siirryt toiseen palveluun) vasta nousemassa pienpuolueesta poliittiseen keskisarjaan.

Syynä heikkoon kuntavaalimenestykseen on ollut ennen muuta ehdokasasettelu. Kärjistettynä: Laura Huhtasaarta on voinut äänestää eduskuntavaaleissa missä tahansa Satakunnan kunnassa, mutta kuntavaaleissa Huhtasaari on voinut olla ehdolla vain Porissa – tällä kertaa hän ei ole ehdolla missään.

Porvaripolitiikka painoi viimeksi

Viime kuntavaaleissa perussuomalaisten tulos jäi Satakunnassa 12,5 prosenttiin (siirryt toiseen palveluun). Ehdokasasettelun lisäksi tulosta painoi puolueen istuminen keskustan ja kokoomuksen rinnalla porvarihallituksessa.

Nyt soinilaisista halla-aholaisiksi muuttuneet perussuomalaiset ovat onnistuneet hankkimaan ehdokkaita aiempaa paremmin, ja ainakin Kankaanpäässä oikeistopopulistit ovat lähellä ottaa ykköspaikan.

Myös Porissa ja Raumalla on odotettavissa kannatuksen nousua, mutta sen suuruutta on vielä vaikea ennakoida. Pienemmissä kunnissakin on mahdollisuuksia nousuun, mikä näkyy koko maakunnan tuloksessa. Esimerkiksi Pomarkussa perussuomalaiset jäivät viimeksi ilman valtuutettuja (siirryt toiseen palveluun), mutta eduskuntavaalituloksen perusteella jopa kärkisija on nyt mahdollinen (siirryt toiseen palveluun).

Kuntavaalitulos Satakunnassa 2017. Kuva: Yle

SDP ollut isoin – entä jatkossa?

Satakunnassa SDP on perinteisesti ollut kuntapolitiikassa suurin puolue, ja vaalipiiri on ollut Suomen sosiaalidemokraattisin. Tämän aseman menettäminen olisi demaripiirille vakava takaisku, mutta SDP:ssä luotetaan omiin mahdollisuuksiin. Suurin kysymysmerkki on Rauma, jossa äänikuningatar, kansanedustaja Kristiina Salonen jää pois kuntapolitiikasta.

Satakunta on perinteinen teollisuusmaakunta, jossa perussuomalaiset ovat saaneet runsaasti myös ay-liikkeen jäsenten ääniä. SDP:ssä tervehdittiin ilolla perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon äskettäistä puhetta, jossa tämä osoitti ymmärrystä työnantajien toiveille eli muun muassa työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiselle, irtisanomissuojan ja työttömyyskorvauksen heikennyksille sekä lakko-oikeuden rajoittamiselle.

Miten muut pärjäävät?

Kokoomus ja keskusta ovat Satakunnan kuntavaaleissa tulleet selvästi SDP:n perässä mutta olleet kuitenkin perussuomalaisten edellä.

Tilanne voi muuttua etenkin keskustan osalta, koska puolueen kannatus on pysynyt valtakunnallisissa kyselyissä matalalla ja ehdokkaiden määrä Satakunnassa putosi. Symbolisesti tärkeää keskustalle olisi pysyä Kankaanpään (siirryt toiseen palveluun) ja Huittisten (siirryt toiseen palveluun) suurimpana puolueena. Kokoomuksessa luotetaan veronalennusteemaan ja talouskuriin.

Myös vihreillä aiempaa paremmin onnistunut ehdokasasettelu nostaa osakkeita. Jos kuntavaalitulos ei ole lähempänä kymmentä prosenttia, vihreiden on hankala haaveilla oman kansanedustajan saamisesta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa ainakaan ilman vaaliliittoa.

Vasemmistoliitto pyrkii pitämään asemiaan yli kymmenen prosentin puolueena, mutta sillä ei ole saumaa vastata perussuomalaisten nousuun. Vihreiden pitäminen takana on vasemmistoliitolle uskottavuuskysymys.

Pienemmille puolueille on tarjolla perinteisiä ääniosuuksia – ja sinisille eli Ari Jaloselle todennäköisesti putoaminen Porin valtuustosta.

Perussuomalaisten usko on luja

Perussuomalaiset itse kertovat luottavansa yli 20 prosentin kannatukseen. Se on hyvin mahdollista, mutta vaatii isoja ääniosuuksien siirtymiä.

Jos näin kävisi, puolueiden järjestys Satakunnan tuloslistalla menisi väistämättä uusiksi. Se vaikuttaisi myös vallanjakoon maakunnallisissa poliittisissa elimissä, kuten sairaanhoitopiirissä ja Satakuntaliitossa, joissa päätetään isojen rahojen jakamisesta.

Vaalituloksen ennakointi on tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen hankalaa. Asetelma on muuttunut niin merkittävästi edellisistä kuntavaaleista, että yksittäisissä kunnissa ja koko maakunnan tasolla isot yllätykset ovat mahdollisia.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.

Artikkelia voi kommentoida Yle Tunnuksella tiistaihin 8.6. klo 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Vihreillä elämänsä tilaisuus Porin kuntavaaleissa – ykköspaikasta vääntänevät kättä demarit ja kokoomus

Analyysi: Pysyykö SDP:n ylivoima Raumalla?

Analyysi: Keneltä perussuomalaiset syövät kannatusta Satakunnassa?

Kuntarundi – mistä sinun kunnassasi puhutaan?

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta