1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Raumalaisopiskelijoiden ylityöt paukkuivat, kun pähkähullu idea muuntui todeksi – lopputuloksena syntyi kuulia ampuva elektromagneettinen kiihdytin

Rauman Lyseon lukion fysiikanopiskelijat valmistivat kiihdyttimen kurssin lopputyönä. Tekijöiden mukaan kyseessä on oletettavasti ensimmäinen Suomessa dokumentoidusti suoritettu elektromagneettisen kiihdyttimen laukaisu.

Heitoksi tarkoitetusta ideasta lähtenyt kokeilu pääsi toteutukseen tällä viikolla Raumalla, Veeti Jokela kertoo. Kuva: Pipsa Uutto-Rajakallio / Yle

Raumalaisella pesäpallokentällä tehtiin tällä viikolla kenties historiaa, kun nähtiin tiettävästi ensimmäistä kertaa elektromagneettisen kiihdyttimen laukaisu dokumentoidusti. Ainakin Suomen mittakaavassa kokeilun uskotaan tekijöiden mukaan olevan ensimmäinen laatuaan.

Rauman Lyseon lukion fysiikan työkurssin opiskelijat valmistivat kiihdyttimen lopputyönään ja esittelivät tuotoksiaan medialle järjestetyssä tilaisuudessa.

Kiihdyttimen raiteiden toiminnasta vastannut Veeti Jokela kertoo, että yksinkertaistettuna työn tavoitteena oli kiihdyttää metallikuulaa sähkön avulla eteenpäin.

– Laturi lataa rakentamamme kondensaattoripankin 300 volttiin. Sen jälkeen metallikuula ammutaan paineilmalla sen osuen vastakkain varautuneisiin raiteisiin. Kuula yhdistää piirit, jolloin siihen muodostuu “oikosulku”. Kaikki 300 volttia purkautuu kerralla kuulan läpi, joka työntyy sähköinduktion avulla eteenpäin ammuksen lailla.

Opiskelijat ovat käytännössä itse tehneet kaiken suunnittelutyön opettajan seuratessa vieressä. Yrityksen ja erehdyksen kautta kiihdytintä on rakennettu pitkin kurssia. Kuva: Pipsa Uutto-Rajakallio / Yle

Pähkähullu idea kannatti

Kunnianhimoinen idea lähti Alvar Joukamon puhtaasta heitosta tunnilla. Vaikkei kurssilaiset itseään vielä fyysikoiksi tituleeraa, he kokivat kiihdytinkokeilun täysin saavutettavissa oleva projekti lukion toisella vuosiluokalla oleville.

Kun Rauman Lyseon lukion fysiikanopettaja Otso Huuska kuuli opiskelijoiden missiosta, piti hän sitä pähkähulluna eikä uskonut sen olevan toteuttamiskelpoinen. Toisin kävi.

– Koe onnistui, mutta opettajan näkökulmasta tärkeintä ei ole projektin onnistuminen, vaan se että nuorilla on mielekästä tekemistä, josta oppia.

Huuska on seurannut ilolla opiskelijoiden innokasta ongelmanratkaisua ja uskoo heillä olevan edellytyksiä mihin tahansa.

– Tässä porukassa on hyvää insinööriainesta, jota Suomi kaipaa.

Mediayhteydenotoista vastannut Alvar Joukamo halusi lähteä rummuttamaan isosti ainutlaatuista kokeilua. Kurssilla kovassa käytössä ollut sanonta, "Aina maksimit" päti myös median paikalle saamisessa.

Veeti Jokela selventää, että metallikuula ammutaan pesäpallon lyöntiverkkoon kiinnitettyyn paperiarkkiin. Kuva: Pipsa Uutto-Rajakallio / Yle

Vaikka raumalaisekspertit ovat näyttäneet kykynsä, tällaiset projektit eivät ole jokavuotista puuhaa kurssilla. Edellisen kerran työkurssilla koko ryhmää koskeva projekti toteutettiin vuonna 2016. Tuolloin opiskelijat ampuivat mittalaitteiston raketinomaisesti yläilmoihin, josta se tuli laskuvarjolla alas. Laite kohosi vajaaseen 200 metriin.

– Meidän piti pistää paremmaksi ja päihittää heidät, Joukamo naurahtaa.

Hommia painettu ylityötunneille

Raumalaislukion työkurssilaiset painoivat viimeisinä päivinä ennen laukaisua hommia vapaa-ajalle asti. Se jos joku kertoo ryhmän asenteesta.

– Tein laukaisua edeltävänä päivänä 4–5 tuntia autotallissa kolmannen mallin raiteita, koska edellinen malli oli lievästi sanoen pettymys, Veeti Jokela tarkentaa.

Kiihdyttimenä koneesta ei ole muuhun kuin ammusten laukaisemiseen, mutta jos kiskoihin kiinnitetyt sähköjohdot laitettaisiin “väärään päähän”, tulisi siitä jarrutin, jollaisia on käytössä esimerkiksi junissa.

Päällimmäisenä nuorille on jäänyt kurssista käteen hieno kokemus.

– Kyllä fyysikon ura kiinnostaa, ei sitä koskaan tiedä mihin sitä päätyy, Jokela kertoo.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 6.6. kello 23.

Lue myös:

Viimeinen viikko ennen kesälomaa on koululaisille "kituviikko" – tärkeintä on nyt yhdessäolo, kun numerot on jo annettu

Forssalaisnuoret taikoivat gurmeeruokaa luonnon antimista