Hyppää sisältöön

Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus käynnistyy jälleen pohjoisessa

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmatilassa harjoittelee kahden viikon aikana yli 70 konetta. Norjalaiset F-35-hävittäjät ovat mukana ensimmäistä kertaa.

Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjiä Bodön tukikohdassa Norjassa toukokuussa 2015. Kuva: ACE

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämä Arctic Challenge -ilmasotaharjoitus (ACE) käynnistyy maanantaina maiden yhdessä käyttämällä harjoitusalueella pohjoisessa. Isäntämaiden lisäksi mukana on lento-osastoja myös Alankomaista, Saksasta, Britanniasta, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Harjoituksessa lennetään kaksi lentokierrosta päivässä Euroopan suurimmassa yhtenäisessä harjoitusilmatilassa Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella, kertoo Suomen ilmavoimat tiedotteessa.

Kaksi viikkoa kestävään harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 70 lentokonetta, hävittäjien lisäksi muun muassa kuljetus- ja ilmatankkauskoneita sekä Naton Awacs-johtokeskuskone. Norjasta harjoitukseen osallistuvat ensimmäistä kertaa maan ilmavoimien uudet F-35-hävittäjät.

Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone.

Arctic Challenge -harjoituksia on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 2013 alkaen. Harjoituksen johtovastuu on tänä vuonna Norjalla.

Koronapandemian takia tämän vuoden ACE 21 -harjoituksen osallistujamäärää supistettiin alkuperäisistä suunnitelmista.

Suomessa käytössä Rovaniemen tukikohta

Suomessa harjoituksessa on käytössä Rovaniemen tukikohta, josta käsin toimivat muun muassa Lappiin viime viikolla saapuneet Saksan ilmavoimien Luftwaffen kymmenen Eurofighter Typhoon -hävittäjää. Rovaniemeltä toimii myös amerikkalaisia Stratotanker-ilmatankkauskoneita.

Harjoituksen muut käytössä olevat tukikohdat ovat Bodö ja Örlanti Norjassa sekä Luulaja Ruotsissa.

Lentotoimintaa on molemmilla viikoilla maanantaista perjantaihin kello 10-18 Suomen aikaa.