Hyppää sisältöön

Eteläpohjalaiset kuntavaaliehdokkaat eivät innostu yhä yleistyvästä sateenkaariliputuksesta

Ylen vaalikonevastausten perusteella vain vihreiden ja vasemmiston ehdokkaat kannattavat liputtamista yhdenvertaisuuden puolesta Pride-tapahtuman yhteydessä. Suurin osa suhtautuu liputtamiseen kielteisesti. Liputuksesta on tehty Seinäjoella myös valtuustoaloite.

Moni kunta liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta Pride-viikolla. Kuva: Yle/ Nora Engström

Eteläpohjalaiset kuntavaaliehdokkaat pääosin tyrmäävät sateenkaariliputuksen. Ylen vaalikoneeseen vastanneista vain vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat kannattavat liputtamista Pride-tapahtuman kunniaksi.

Demareissa kannatus hiipuu vajaaseen puoleen. Kokoomuksessa ja keskustassa kannatus on enää 20 prosentin luokkaa. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat lähes yksimielisesti liputusta.

Pienpuolueista Nyt-liike pääosin kannattaa, mutta kristallipuolue ja piraattipuolue vastustavat liputusta.

Yhä useampi suomalainen kaupunki tai kunta liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta (siirryt toiseen palveluun) Pride-viikolla syyskuussa. Liputus on osa Pride-viikkoa, jota vietetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien, osallisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi.

Seinäjoella valtuustoaloite

Seinäjoen vihreä valtuustoryhmä on esittänyt kaupungille osallistumista vuosittain Pride-viikkoon liputtamalla sateenkaarilipulla kaupungintalolla. Aloite on tänään kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Aloitteessa asiaa perustellaan muun muassa näin: "Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisella on yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan,mielipiteestään, poliittisesta tai ammattiyhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä."

"Lipun salkoon vetäminen ei yksin riitä yhdenvertaisuuden edistämiseen, vaan kaupungin on myös muilla toimilla osoitettava, että se on turvallinen kaikille kaupunkilaisille. Liputtamalla kuitenkin osoitamme, että haluamme olla kaikkien kaupunki, ja että meillä on tilaa kaikille.”

Esimerkiksi Kokkolassa liputus aiheutti kiivaan keskustelun viime vuonna. Siellä kaupunginhallitus asettui kielteiselle kannalle, mutta valtuusto äänesti liputuksen puolesta.

Lisää aiheesta:

Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)