K-pop-tähdeltä matkittu hiustyyli, tiukat farkut tai ulkomaisen elokuvan katsominen voivat viedä vankileirille Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un yrittää tukahduttaa ulkomaiset vaikutteet kovin ottein. Nuoren "sopimattomasta käytöksestä" voidaan rangaista koko perhettä. Eteläkorealaisia tv-ohjelmia suljettuun diktatuuriin salakuljettavat voidaan teloittaa.

Eteläkorealaisten laulajien hiustyylit eivät ole sallittuja pohjoiskorealaisille. 20. marraskuuta 2020 Soulissa otetussa kuvassa BTS:n jäsenet V (vasemmalla), Jin (keskellä) ja RM (oikealla). Kuva: Kim Hee-chul / EPA

Etelä-Koreaan loikannut Yoon Mi-so oli vasta 11-vuotias, kun Pohjois-Korean viranomaiset pakottivat hänet katsomaan julkista teloitusta, hän sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Koko naapuruston todistaman teloituksen syynä oli kuolemaan tuomitun miehen hallusta löytynyt eteläkorealainen tv-ohjelma.

– Minulla on voimakas muistikuva miehestä, jonka silmät oli sidottu. Voin yhä nähdä kuinka hänen kyyneleensä valuivat. Se oli minulle hyvin järkyttävä kokemus. Silmien side oli aivan märkä kyynelistä, Yoon Mi-so muistelee.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa nykyisin asuvan Yoon Mi-son kertomus ei ole yksittäistapaus. Pohjois-Korean johto käy jatkuvaa taistelua ulkomaalaisia vaikutteita vastaan, ja rangaistukset ovat ankarat.

Esimerkiksi suuria määriä yhdysvaltalaisia, japanilaisia tai eteläkorealaisia videoita, kuten elokuvia tai sarjoja, salakuljettavat henkilöt voidaan teloittaa. Sama kohtalo uhkaa ulkomaista musiikkia, kuten eteläkorealaista K-popia, suljettuun diktatuuriin salakuljettavia.

Aiemmin dvd- ja cd-levyinä Pohjois-Koreaan salakuljetetut ohjelmat ja laulut leviävät nyt USB-muistitikuilla.

Kiellettyjä tv-ohjelmia ja elokuvia katsovat tai musiikkia kuuntelevat voidaan passittaa viideksitoista vuodeksi vankileirille. Eikä rangaistavaksi joudu vain kieltoa rikkonut henkilö. Myös hänen perhettään tai työnantajaansa voidaan rangaista.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet uudelleenkoulutusleireillä olevista nuorista on joutunut sinne ulkomaisen median seuraamisen vuoksi.

K-pop-musiikin kuunteleminen voi johtaa Pohjois-Koreassa ankaraan rangaistukseen. Eteläkorealaisen Rocket Punchin jäsenet esiintyivät 17. toukokuuta Soulissa. Kuva: AOP

Takatukka ja tiukat farkut ovat laittomia

Toukokuussa useat kansainväliset mediat, esimerkiksi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat diktaattori Kim Jong-unin kieltäneen lailla muun muassa K-pop-tähdiltä matkitun takatukan, tiukat skinny jeans -farkut ja ulkomailta lainattujen slangisanojen käyttämisen

Kimin mielestä ulkomaiset vaikutteet ovat "vaarallista myrkkyä". Hän on vaatinut loppua nuorten "vastenmieliselle individualistiselle ja sosialismin vastaiselle käytökselle".

Yonhapin mukaan pohjoiskorealaisessa sanomalehdessä varoitettiin toukokuussa "maahan tunkeutuvan kapitalistisen elämäntyylin" voivan kaataa koko yhteiskunnan.

Etenkin nuorten pitäisi Rodong Sinmun -lehden mukaan välttää "eksoottista ja rappiollista kapitalistista elämäntapaa", Yonhap uutisoi.

Eteläkorealaisen Daily NK -verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan esimerkiksi kolme nuorta on tuomittu uudelleenkoulutusleirille, koska näillä oli K-pop-kampaukset ja nilkat paljastaneet housut. Nuorten "rikoksiin" kuului myös eteläkorealaisten hittien laulaminen.

Sivuston tietojen mukaan nuorten perheet karkotettiin asuinpaikastaan, alueella tehtiin kotietsintöjä ja paikalliset komennettiin osallistumaan koulutukseen, jossa varoitettiin ulkomaisesta propagandasta.

Daily NK julkaisee Pohjois-Koreasta hankkimiaan tietoja, eikä tietoa viranomaisten toiminnasta ole vahvistettu muista lähteistä.

Pohjois-Korea haluaa estää kansalaisiaan näkemästä eteläkorealaisia unelmia. K-pop-ryhmä TXT:n jäsenet poseerasivat kuvaajille levynjulkistustilaisuudessa Soulissa 26.10.2020. Kuva: EPA

Diktatuuri pelkää eteläkorealaisia unelmia

Kovien otteiden taustalla on eristäytyneen kommunistidiktatuurin pelko kansan nousemisesta vastarintaan. Koronapandemian vuoksi rajansa sulkenut maa on vielä tavallistakin eristäytyneempi ja Pohjois-Koreasta kantautuu jälleen tietoja miljoonien ihmisten nälkiintymisestä.

Viranomaiset eivät halua, että kurjistuvien olojen keskellä elävät kansalaiset pääsevät Pohjois-Korean erinomaisuutta suitsuttavan propagandan sijaan näkemään vilahduksia elämästä ulkomailla.

Daily NK:n päätoimittaja Lee Sang Yong sanoo BBC:lle, että tarkoituksena on murskata nuorten Etelä-Koreaan liittyvät unelmat.

Viime kuukausina rangaistuksia esimerkiksi tv-ohjelmien salakuljettamisesta on jälleen kiristetty huomattavasti.

– Mitä kovemmat ajat, sitä kovemmat säännöt, lait ja rangaistukset, sanoo viime vuonna Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikannut Choi Jong-hoon BBC:lle.

Choin mukaan eteläkorealaisen elokuvan katsominen on vatsa täynnä ruokaa olevalle ihmiselle ajanvietettä, mutta ilman ruokaa elävälle sytyke tyytymättömyyteen.

Lapsena naapurinsa teloituksen nähnyt Yoon Mi-so kertoo, että Etelä-Koreaan päästyään hän kiersi ensimmäiseksi ne paikat, jotka hän oli nähnyt Pohjois-Koreaan salakuljetetussa eteläkorealaisessa elokuvassa.

Lue myös: