Timo Soini Ylelle: Tämä on hieno päivä – Soinin kimppuun hyökännyt mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen, video: näin hyökkääjä taltutettiin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa Suomessa harvinaislaatuisesta tapauksesta. Keski-ikäinen mies hyökkäsi Korsossa kaksi vuotta sitten silloisen ulkoministerin Timo Soinin kimppuun. Lyönnit osuivat Soinia suojanneeseen turvamieheen.

Soldiers of Odin -takkinen mies, joka yritti lyödä sinisten Timo Soinia, maahan kaadettuna ja kiinni otettuna Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla sunnuntaina 24. maaliskuuta.
Turvamiehet taltuttivat Soinia kohti hyökänneen miehen Korson maalaismarkkinoilla keväällä 2019.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1967 syntyneen sipoolaismiehen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Mies hyökkäsi kaksi vuotta sitten keväällä Vantaalla Korsossa silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) kimppuun.

Tuomio tuli Soinin pahoinpitelyn yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahden poliisin pahoinpitelystä sekä rattijuopumuksesta.

Soini sanoi tiistaina iltapäivällä Ylelle olevansa tyytyväinen tuomioon.

– Tämä on hieno päivä. Erityisen iloinen olen, että turvamieheni sai oikeutta ja korvauksia. Hän pelasti terveyteni menemällä väliin. Ja hän loukkaantui itse, Soini sanoo.

Turvamiehet suojasivat Soinia, ja siksi väkivalta kohdistui heihin.

Toinen turvamiehistä joutui tapauksen jälkeen olemaan sairauslomalla 122 päivää. Oikeus määräsi tuomitun maksamaan loukkaantuneelle turvamiehelle korvauksia yhteensä yli 8000 euroa.

Lääkärintodistuksen mukaan turvamies sai tilanteessa muun muassa kaularangan nyrjähdyksen tai venähdyksen sekä vammoja polveen ja ranteeseen.

Toinen poliisi kertoi oikeudessa, että tuomittu oli lyönty häntä nyrkillä kasvoihin.

Välikohtaus tapahtui Korson maalaismarkkinoilla, jonne Soini oli mennyt tapaamaan kansalaisia viime eduskuntavaalien alla.

Soini: Soitin ensimmäisenä vaimolle ja sitten turvamiehelle

Soini kertoo puhuneensa tänään häntä suojanneen turvamiehensä kanssa.

– Soitin ensimmäisenä vaimolle ja sitten turvamiehelle. Onneksi hän on toipunut tästä (pahoinpitelystä) ja mennyt parempaan.

Pitkäaikainen entinen poliitikko Soini katsoo, että tuomio on tärkeä viesti yhteiskunnalla.

– Tämä on tärkeä signaali yhteiskunnalta. Poliitikkoja voi arvostella, mutta väkivaltaa ei hyväksytä, Soini sanoo.

Soini kertoo esittäneensä tapahtuman jälkeen ansiomerkkiä häntä suojanneelle turvamiehelle, joka loukkaantui vakavasti. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen esitteli ehdotuksen sisäministeri Maria Ohisalolle, joka myönsi merkin.

– Tänään on tunteikas päivä. Olen tänään kiitollinen myös Kolehmaiselle ja Ohisalolle.

Tuomittu hyökkäsi vesipullon kanssa kohti Soinia

Syytetty oikeudessa. Kuvassa näkyvistä papereista on peitetty tekstejä vastaajan yksityisyyden suojaamiseksi. Kuva: Tuomas Rimpiläinen

Syyttäjä Maren Salvésen sanoi oikeudessa, että mies hyökkäsi Soinia kohti muovisen vesipullon kanssa.

Syytetty puolustautui oikeudessa sillä, että hän vastusti poliiseja itsepuolustuksena. Oikeus ei tätä uskonut, vaan totesi, että mies oli itse aloittanut väkivallan.

Oikeuden mukaan mies oli ajanut mopoa 0,76 promillen humalassa samana päivänä, kun oli yrittänyt hyökätä Soinin kimppuun maalaismarkkinoilla.

Syyttäjä Maren Salvésen kommentoi oikeuden päätöstä tekstiviestillä.

– Tuomio näyttäisi olevan pitkälti syytteen mukainen. Mutta syyttäjällä vielä aikaa perehtyä tarkemmin tuomioon ja harkita valituksen tai vastavalituksen tekemistä, Salvésen toteaa viestissään.

Timo Soini seurasi oikeudenkäyntiä kaksi vuotta sitten Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Tuomas Rimpiläinen

Mies kohotti käden ja huusi "maanpetturi" tai "kansanpetturi"

Turvamies kertoi oikeudessa nähneensä isokokoisen miehen tulevan määrätietoisesti kohti Soinia väkijoukon läpi. Noin metrin päässä mies kohotti käden, jossa oli pullo ja huusi "maanpetturi" tai "kansanpetturi".

Tapauksesta otettujen valokuvien perusteella miehellä oli vaatteissaan rasistisen Soldiers of Odin -katupartiojärjestön tunnus.

Tapahtuma-aikaan ja sen jälkeen mies on julkaissut sosiaalisessa mediassa runsaasti muun muassa maahanmuuttokriittisiä päivityksiä ja jakanut tunnettujen rasististen toimijoiden sekä koronarajoituksia vastustavien toimijoiden nettisisältöjä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen.

8.6. klo 14.40:Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty Timo Soinin ja syyttäjä Maren Salvésenin kommentit.

Lue myös: