Vankilassa

Tian Pekkala näpisti ensimmäistä kertaa alakoululaisena. Sitten alkoi rikoskierre, joka on vienyt useamman kerran selliin. Nyt hän yrittää saada sen katkaistua.

Palataan kesäkuun alkuun, kun Tian Pekkala, 21, oli vielä vankilassa. Taskussa värisi puhelin, joka näytti siltä, että sen ainoa hienous on matopeli. Vankilassa älypuhelimesta saa vain haaveilla.

Hämeenlinnan avovankilan sellin sängyssä koisattavia öitä oli enää jäljellä vain muutama.

Alaikäisten tekemät rikokset ovat olleet paljon uutisissa. Vankiloissa tämä on näkynyt samaan rikoskokonaisuuteen kuuluvien nuoren tutkintavankien ryppäinä. Viime vuonna alaikäisiä tutkintavankeja oli 34. Osa alaikäisistä on vankeudessa lastensuojelulaitoksessa.

Pekkala tuomittiin kesällä 2020 muun muassa kahdesta väkivaltarikoksesta pitkän rikoskierteen päätteeksi.

Tutkintavankeuden ja poliisivankilan, eli putkan, jälkeen Pekkalalle ovat tulleet tutuiksi suljettujen vankiloiden, vankisairaalan sekä viimeisimpänä avotalon sellien nurkat.

Uskon, että joku muu vaihtoehto ois nuorelle parempi kuin vankila. Tämä ei ole rangaistus sinänsä. Vapaus sulta viedään, mutta kun ihminen tottuu tällaiseen, niin miksei se tulis uudestaan.

Ruutuvihkoon rustatut riimit kertovat myös nuoren miehen menneisyydestä. Hän käsittelee vaikeitakin ajatuksia kirjoittamisen kautta.

En mä oo ennen tätä vankila-aikaa räpännyt. Tääl se sit oikein räjähti. Asioiden kertominen paperille on helpompaa kuin ihmisille puhuminen.

Pekkala ollut syytettynä kymmenistä eri rikoksista, eikä hän ole vankilassa ensimmäistä kertaa. Se tapahtui jo 19-vuotiaana maksamattomien sakkojen takia.

Ensikertalaisten osuus kaikista vankeusvangeista on kasvanut viime vuosina ja on tällä hetkellä hieman alle 40 prosenttia.

Monella nuorella vangilla on samanlaiset lähtökohdat kuin minulla. Olen ollut aina villi persoona ja yllytyshullu. Vietin lapsuuteni lastenkodissa. Säännöt ei oo ikinä paljon estelleet.

Tuoreen selvityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan rikollisjengit pyrkivät rekrytoimaan vankiloissa erityisesti nuoria vankeja. Pyrkyreillä teetetään tehtäviä, joihin usein kuuluvat muiden vankien ja henkilökunnan painostus sekä väkivalta.

Pekkala tunnistaa ilmiön, muttei avaa sitä sen enempää. Se ei kuulu vankiyhteisön tapoihin.

Eiköhän se ole niin, että vankilassa keneen tahansa voi kohdistua kiristystä tai väkivaltaa. Pitää kuitenkin paikkansa, että nuoret voivat ottaa oppia tekeneemmiltä vangeilta.

Vankilaan vapaudesta tulleet

Avovankilassa Pekkala vietti lukemattomia tunteja ulkorakennukseen kyhätyssä studiossa.

"Mut jokane päättää omast elämästä mihi se heivaa". Pekkalan rivit biisissä Puhelu vankilasta muistuttavat, että tulevaisuuteensa voi vaikuttaa vain itse.

On fakta, että sun pitää jollain ittes elättää. Se ei onnistu varsinkaan rikoksilla.

Pekkalan unelmat ovat tavallisia. Hän haluaa suorittaa opintonsa loppuun, työllistyä ja tienata itse leipänsä. Ainakin sen verran, ettei kaupassa tarvitsisi syynätä jokaista hintalappua.

Haavelistalta ei voi unohtaa musiikkia. Sitä ehti kertyä viime talven aikana levyllinen. Levyn nimi, Mökillä, kuvaa hänen mukaansa Ojoisten osastoa.

Oli kiva pistää muistitikku mankkaan kiinni, ja kuunteluttaa muille vangeille, mitä saatiin aikaan.

Se on varma, että vankilassa unelmien toteuttaminen ei onnistu.

Merkittävä osa vapautuneista vangeista tekee uusia rikoksia. Miehet uusivat naisia useammin, ja nuorten uusintarikollisuuden riski on huomattavasti vanhempia vankeja suurempi.

En mä oo poissulkenut, etten mä koskaan enää joutuis vankilaan.

Tässä elämässä voi tapahtua mitä vaan.

Mut kova on tahto ainakin hoitaa hommat erilailla.

Mä kadun nyt mun tekoja. Oon miettinyt paljon, mitä olen tehnyt ja millaisiin tilanteisiin olen joutunut rikosten takia. Jos saisin päättää nyt, jättäisin monet niistä tekemättä.

Pekkala on kertonut tarinansa monille kohtaamilleen nuorille vangeille, vertaisilleen. Hän olisi toivonut, että joku olisi tehnyt saman hänelle itselleen vuosia sitten.

Koevapaus ei tarkoita täydellistä vapautta. Askeleita seuraa jalkapanta.

Vangilta edellytetään koevapauden aikana muun muassa päihteettömyyttä.

Pekkalan valvottuun koevapausarkeen kuuluu päihteettömyys sekä säännölliset tapaamiset väkivaltatyöntekijöiden kanssa.

Kyllähän se vähän tietty jännittää, miten hommat lähtee rullaa. Oma perhe tukee kuitenkin täysillä.

Pekkala teki yhden hankinnan koevapauden alkamista varten.

Hän käveli kesäkuun lopussa vankilan puomiportin ja jättipalsamia rouskuttavien vankilan lampaiden ohi uusissa punaisissa lenkkareissa.

Se oli odotettu päivä.

Tekijät

Jonna Karjalainen

Kuvat

Henrietta Hassinen

Grafiikka

Joonas Haverinen

Lähteet

  • Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden ja valvontatyön ulkoinen arviointi
  • Selvitys Rikosseuraamuslaitoksen kyvystä vastata järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamiin haasteisiin
  • Rikosseuraamuslaitoksen tilastot nuorista vangeista

Julkaistu 18.7.