1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennevalot

Kuopion Tasavallankadulla ja Saaristokadulla testataan uutta liikennevalojen ohjausjärjestelmää – valot voivat kesän aikana vaihtua hassusti

Uusi adaptiivinen järjestelmä on mukautuva ja oppiva, toisin kuin perinteinen käytössä oleva liikennevalojen ohjaus. Järjestelmään liitetään kaikkiaan 21 vilkasta risteystä tämän ja ensi vuoden aikana.

Esimerkiksi vihreiden valojen kestot vaihtelevat ja valojen vaihtumisjärjestys saattaa olla erilainen testauksen aikana. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Kuopiossa aloitetaan tällä viikolla uudenlaisen liikennevalo-ohjausjärjestelmän testaus. Järjestelmä on mukautuva ja oppiva, toisin kuin perinteinen käytössä oleva liikennevalojen ohjaus.

Uutta järjestelmää testataan kesän aikana Tasavallankadulla ja Saaristokadulla. Testin aikana liikennevalojen toiminta poikkeaa totutusta.

Esimerkiksi vihreiden valojen kestot vaihtelevat ja valojen vaihtumisjärjestys saattaa olla erilainen. Testin aikana nykyisenlaiset vihreät aallot eivät todennäköisesti toimi.

Osana Kuopion älykäs liikenneinfra -hanketta Kuopiossa otetaan käyttöön adaptiivinen liikennevalo-ohjaus vuosien 2021–2022 aikana Tasavallankadulla, Savilahdentiellä ja Puijonlaaksontiellä sekä näiden lisäksi Saaristokadulla, Leväsentiellä ja Volttikadulla.

Adaptiiviseen järjestelmään liitetään kaikkiaan 21 vilkasta risteystä.

Liikennevalo-ohjaus seuraa ja opettelee liikennettä

Adaptiivinen liikennevalo-ohjausjärjestelmä seuraa risteykseen tulevaa ja risteyksestä lähtevää liikennettä sekä viestii muiden adaptiivisesti ohjattujen liikennevaloristeysten kanssa.

Adaptiivinen ohjaus perustuu siihen, että mallinnus tietää, missä jokainen alueella oleva liikenneväline on koko ajan, ei pelkästään siihen, että ajoneuvot havaitaan tiehen asennettujen ilmaisimien kohdalla.

Uudella järjestelmällä pyritään parantamaan liikenteen sujuvuutta ja vähentämään liikenteen päästöjä ja energiankäyttöä.

Järjestelmä suosii joukkoliikennettä ja vähentää linja-autojen viivytyksiä. Järjestelmään ohjelmoidaan etukäteen joukkoliikennereitit. Järjestelmä tuottaa tarvittaessa etuuksia myös hälytysajoneuvoille.