1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Destian työntekijät lakkoon, toimitusjohtajan mukaan lakko on laiton, ja sen perustelut ontuvat – JHL: "Mikään ei riitä"

JHL:n mukaan Destia aikoo muuttaa työehtosopimusta, mikä maksaisi työntekijöille ainakin satoja euroja vuodessa ja koskisi noin tuhatta ihmistä. Destian toimitusjohtajan mukaan päätöksiä sopimuksen vaihtamisesta ei ole tehty.

Lakot
JHL:n lakkovahteja.
Destian lakolla voi olla useita vaikutuksia liikenteeseen tulevien päivien aikana. Kuvassa JHL:n lakkovahteja vuonna 2020.Jaana Polamo / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa huomenna tiistaina kolmen päivän lakon infra-alan yritys Destiassa, JHL tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Lakko pysäyttää muun muassa Destian tietyömaat ja teiden kunnossapidon. Sen takia saattaa syntyä ruuhkia maanteille, JHL kertoo tiedotteessaan.

Seurauksena voi olla myös myöhästymisiä junaliikenteessä, sillä Destia Railin työntekijät ovat lakossa. VR:n viestinnästä kerrotaan iltaseitsemältä, että vaikutuksia junaliikenteeseen ei ole.

JHL kertoo lakon syyksi Destian aikomuksen vaihtaa työehtosopimusta. JHL:n mukaan muutos maksaisi työntekijöille ainakin satoja euroja vuodessa ja koskisi noin tuhatta ihmistä.

Nykyisin Destiassa on Palvelualojen työnantajien Paltan ja JHL:n välinen työehtosopimus. JHL:n mukaan Destia aikoo liittyä infra-alan työehtosopimukseen, jonka osapuolia ovat Rakennusteollisuus ja Rakennusliitto. JHL vaatii, ettei näin tehdä.

JHL:n mukaan suunniteltu työehtosopimuksen muutos on tulossa voimaan alkuvuodesta 2022.

– Destian johto ajaa työehdot lyttyyn tiejyrällä, puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo JHL:n tiedotteessa.

Niemi-Laine toteaa ilmoituksessa muun muassa myös, ettei Destia kunnioita työehtosopimuksia, vaan välittää vain jättimäisestä tuloksestaan.

Destian toimitusjohtaja syyttää JHL:ää valehtelusta

Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemi kertoo Ylelle pitävänsä JHL:n lakkoa laittomana. Sama toistetaan Destian tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), joka saapui myöhemmin maanantai-iltana.

– Meillä on voimassa oleva työehtosopimus, niin tällainen ilmoitus lakkouhasta on meidän mielestämme laiton.

Hänen mukaansa JHL:n lakkoilmoituksessa on käytetty värikynää. Kiviniemen mukaan Destia ei ole tehnyt vielä päätöstä siitä, vaihtaako se työehtosopimusta vai ei.

Kiviniemi sanoo myös, ettei mahdollisen työehtosopimuksen vaihtamisen tavoitteena ole laskea työntekijöiden palkkoja.

– Jos sopimuksen vaihtoon päädytään, pyritään siihen, etteivät palkat alene ja edut heikkene.

Kiviniemi ei osaa tarkemmin sanoa, vaikuttaisiko lakko liikenteeseen.

Tero Kiviniemi
Destian toimitusjohtaja Tero Kiviniemen mukaan lopullista päätöstä työehtosopimuksen vaihtamisesta ei ole vielä tehty.Marek Sabogal / Destia

JHL: Mikään ei riitä

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ei kerro julkisuuteen, kuinka montaa työntekijää nyt kaavailtu lakko koskee. Hänen mukaansa Rakennusteollisuuden ja Rakennusliiton työehtosopimukseen siirtyminen tarkoittaisi työntekijöiden oikeuksien heikentymistä.

– Mitä tulee palkkoihin, niin tämä sopimus, johon ollaan vaihtamassa, on halvempi. Olemme käyneet pitkään neuvotteluita, ja meitä on uhattu tällä halvemmalla sopimuksella. Miljoonia on tullut, mutta mikään ei riitä.

Destia-konserni teki viime vuonna voittoa lähes 11 miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty 7.6. klo 18:04 Destian toimitusjohtajan kommenteilla.

Juttua täydennetty 7.6. klo 21:16 JHL:n puheenjohtajan kommentilla.