1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

15-vuotiaan pitämä suosittu rantakioski sai Mikkelissä jatkoa – nyt nuori yrittäjä työllistää myös siskonsa

Vuosi sitten Vuoden mikkeliläiseksi valittu Emilia Simos kertoo, että kioskitoimintaa laajennetaan tänä vuonna myös Urpolaan ja Pankalammelle.

Emilia Simos pitää kioskiaan Mikkelissä Pitkäjärvellä. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Kun muilla koululaisilla alkoi kesäloma, aloitti mikkeliläinen Emilia Simos kesätyöt. 15-vuotias peruskoulun päättänyt Simos työllistää itsensä tänäkin kesällä perustamallaan kioskilla.

Kioski sijaitsee Pitkäjärven uimarannan tuntumassa ja maanantaina asiakkaita oli jonoksi asti ostamassa suolaista ja makeaa.

Simoksen työpäivät ovat pitkiä.

– Siinä aamulla seitsemän tai kahdeksan aikaan herään. Sitten leivon mitä tarvitsee kioskille. Kymmenen jälkeen lähden kioskille ja laitan kaiken valmiiksi.

– Kuuden maissa pääsee töistä, kun on siivonnut kaiken. Viimeistään vähän ennen seitsemää pääsee vapaalle, Simoska kuvailee.

Mikkelin Rantaboksi-kioski on toiminnassa nyt toista kesää. Simos perusti kioskin viime vuonna kummitädin avustuksella. Apua ja tukea nuori yrittäjä kertoo saaneensa koulun yhteiskuntaopin opinnoista sekä yrittäjätaustaisilta vanhemmilta sekä suvulta.

Tänä vuonna toimintaa on jopa laajennettu viime vuodesta. Nyt Simoska työllistää myös siskonsa. Tänä vuonna kesäkioskit toimivat myös Urpolan luontopolun varrella sekä Pankalammen uimarannan läheisyydessä. Näistä jälkimmäinen aloittaa toimintansa viikon päästä.

Tulevaisuuden suunnitelmat jo mietitty

Simoska on on tunnettu kasvo Mikkelissä. Hänet valittiin viime vuonna myös vuoden mikkeliläiseksi.

– Se oli tosi mahtavaa. Tuntui tosi kivalta ja oli huikea fiilis, kun sain tiedon.

Viulun soittoa noin kymmenen vuotta harrastaneella Simoskalla on tulevaisuuden suunnitelmat mietittynä. Musiikkiin hän aikoo panostaa jatkossakin.

– Hain yhteyshaussa Helsingin konservatoriolle ja ajatuksena on, että jos pääsen, niin suoritan kaksoistutkintoa Eiran aikuislukiossa samaan aikaan. Sitten hain Lahden konservatoriolle ja Sibelius-lukioon sekä Savonlinnan taidelukioon.

Simoska lupaa, että hänen soittoaan tullaan kuulemaan myös hänen kioskillaan.

Tältä kesältä hän odottaa hyviä säitä ja paljon iloisia asiakkaita. Samat asiat myös tekevät Simoskan mielestä häne työstään palkitsevaa.

– (Yrittäjyydessä parasta ovat) asiakkaat, ympäristö ja että pääsee näkemään ihmisten iloisia ilmeitä sekä tekemään ihmisten päivästä kivan.

Lue myös:

Vuoden mikkeliläiseksi valittiin 14-vuotias kahvilayrittäjä Emilia Simos

Murtautujat tuhosivat 14-vuotiaan Emilia Simoksen kioskin – muut yrittäjät ampaisivat apuun ja nyt kioskissa on murtohälytinkin