1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginjohtajat

Hämeenlinnan uusi kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen: "Meidän täytyy kaupunkina muistuttaa Tampereen ja Helsingin suuntaan, miten merkittävä Hämeenlinna on"

Hämeenlinnan tuleva kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen on ollut monessa mukana. Parhaillaan hän työskentelee valtiosihteerinä sisäministeriössä. Hän on toiminut myös opettajana, yrittäjänä ja Tampereen kaupungin apulaispormestarina sekä poliitikkona.

Hämeenlinnan uusi kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen
Tapasimme Hämeenlinnan tulevan kaupunginjohtajan Olli-Poika Parviaisen Tampereella. Haastattelijana Kati Turtola. Kuvaus Matias Väänänen.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina päättämään, kenet se valitsee uudeksi kaupunginjohtajaksi. Reilun tunnin kestäneiden valtuutettujen puheenvuorojen jälkeen järjestettiin suljettu lippuäänestys. Äänestyksen lopputuloksena kaupunginjohtajaksi valittiin Olli-Poika Parviainen äänin 28-22. Yksi ääni hylättiin.

Parviainen kiitteli tuoreeltaan valintaansa ja sanoi sen olevan hänelle suuri kunnia. Parviainen kuvaili haastattelussa itseään avoimeksi, dynaamiseksi, ihmisten kanssa hyvin toimeentulevaksi, verkostoituneeksi, ammattimaiseksi ja ahkeraksi.

Yle tapasi Parviaisen valintaa seuraavana aamuna, vielä hänen nykyisellä kotiseudullaan Tampereella. Vastavalittu kaupunginjohtaja oli yhä otettu valinnastaan.

– Katsoimme valtuuston striimiä kotona ja sanoin vaimolleni, että jos nimeni sanotaan ensimmäisenä, niin sitten olen hävinnyt, koska toinen sija ilmoitetaan ensin. Nimeni ilmoitettiin ensin ja käännyin katsomaan vaimoani vähän nyrpeänä. Sitten sieltä tulikin 28 ääntä, jolloin ilmeemme muuttuivat aivan täysin, kertaa Parviainen maanantai-illan tunnelmia.

Hämeenlinnan tuleva kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen on monessa mukana ollut mies. Parhaillaan hän työskentelee valtiosihteerinä sisäministeriössä. Hän on toiminut myös opettajana, yrittäjänä ja Tampereen kaupungin apulaispormestarina.

Lisäksi Parviainen on entinen kansanedustaja ja kolmannen kauden vihreiden valtuutettu Tampereella. Hän on ehdolla myös tämän kevään kunnallisvaaleissa.

– Kyllähän tämä väksinkin oli mietittävä etukäteen, että jos tulen valituksi, niin miten sitten pitää toimia. Ehdokaslistalta en enää pois pääse. Jos tulisin valituksi valtuustoon, niin joutuisin sieltä eroamaan.

Parviainen muistuttaa, että kunnallisvaalit ovat listavaalit, joten mahdollisesti häntä jo ennakkoon äänestäneiden äänet eivät mene hukkaan.

Parviainen korostaa verkostojen tärkeyttä kuntajohtamisessa

Monessa eri tehtävässä työskennellyt Parviainen kertoo omaavansa hyviä verkostoja useisiin eri suuntiin. Hänen puheestaan korostuukin verkostojen tärkeys myös tulevaisuuden kuntajohtamisessa.

– Moni kaupunkeja koskeva päätös tehdään muualla kuin itse kaupungissa. Tulevaisuudessa esimerkiksi näillä hyvinvointialueilla ja tietenkin valtakunnan tasolla. Ennen kaikkea kaupunginjohtaja voi olla kaupunkinsa asioiden mahdollistaja, jolloin tarvitaan verkostoja vaikkapa elinkeinoelämän ja järjestöjen suuntaan.

Yhtenä esimerkkinä Hämeenlinnalle tärkeistä verkostoista Parviainen nostaa ne pöydät, joissa neuvotellaan päärataan liittyvistä asioista. Niihin pöytiin tuleva kaupunginjohtajakin aikoo aktiivisesti suunnata.

– Meidän täytyy kaupunkina muistuttaa Tampereen ja Helsingin suuntaan, miten merkittävä Hämeenlinna on. Mehän ruokimme esimerkiksi merkittävästi pääkaupunkiseudun elinkeinoelämää.

Parviainen kertoo, että hän on ollut parlamentaarisessa liikennetyöryhmässä ja monissa yhteistyökuvioissa liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Hän kokee, että niistä kokemuksista on hyötyä myös Hämeenlinnan junaliikenteen edistämisessä.

Tuleva kaupunginjohtaja kehuu Hämeenlinnan sijaintia ja historiaa

Parviainen kehuu Hämeenlinnaa erityisesti sijaintinsa ja historiansa vuoksi. Parviaisen mielestä Hämeenlinna sijaitsee aitiopaikalla Helsingin ja Tampereen välissä.

– Kun miettii sitä, miten Suomi kehittyy ja miten suomalaiset haluavat asua ja elää, niin uskon, että Hämeenlinna pystyy tarjoamaan juuri sopivia ratkaisuja tähän.

Vaikka Parviainen asuukin vielä Tampereella, on Hämeenlinna hänelle tuttu myös kaupunkina, koska hän on työskennellyt vuoden ajan Hämeen ammattikorkeakoulussa. Tuoreen kaupunginjohtajan on tarkoitus muuttaa Hämeenlinnaan.

Parviaisen juuret ovat Raumalla, jossa hän on viettänyt lapsuutensa. Parviainen näkee Raumassa ja Hämeenlinnassa paljon yhtäläisyyksiä ja kertoo siksi olevansa innoissaan kaupunkiin tulemisestaan.

Lopuksi, tulevan kaupunginjohtajan kanssa oli toki selvitettävä myös hänen suhtautumisensa jääkiekkoon. Parviainen kertoo, että asiasta on kokemusta jo Tampereen ajoilta.

– Tampereen apulaispormestarina tapasin välillä viedä vieraita Rauman Lukon vieraspeleihin kaupungin aitioon. Lukon huivi kaulassa herätti välillä hieman kysymyksiä, naurahtaa Parviainen.

– Hienoahan se on toki nähdä paikallisen joukkueen pärjäävän eli tulen myös tsemppaamaan Hämeenlinnaa, virnistää Parviainen.

Katso Olli-Poika Parviaisen koko haastattelu Yle Areenasta.

Hämeenlinnan uusi kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen
Ylen suorassa verkkolähetyksessä Hämeenlinnan tuleva kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Kati Turtola haastattelee. Kuvaus: Matias Väänänen.

Edit 8.6.2021 klo 16.01: Täsmennetty Parviaisen asuinpaikkaan liittyviä tietoja. Parviainen ei ole aiemmin asunut Hämeenlinnassa.