1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnallishallinto

Valitus kaupunginjohtajan talokaupoista hylättiin Kouvolassa – kaupunginhallituksen mukaan myyntipäätöksessä ei tehty virhettä

Kouvolan kaupunginhallituksen mukaan kaupunginjohtaja Marita Toikka ei pyrkinyt kaupunginjohtajana vaikuttamaan myyntipäätökseen. Toikka on ostamassa taloa, jota kaupunki myy.

Kouvolan kaupunginjohtaja haluaa ostaa vanhan paritalon historialliselta Kasarminmäeltä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunginhallitus on hylännyt kaupunginjohtaja Marita Toikan talokaupoista tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Kaupunginhallituksen mukaan oikaisuvaatimus oli perusteeton, eikä myyntipäätöstä ollut tehty millään tavalla virheellisesti. Päätös syntyi ilman äänestystä.

Oikaisuvaatimuksen oli jättänyt kaupunginhallituksen jäsen Vesa Vainio (kd.). Hän perusteli näkemystään sillä, että kaupunginjohtaja Toikka olisi pyrkinyt vaikuttamaan myyntipäätökseen.

Lue lisää: Yle sai haltuunsa kaupunginjohtajan viestin päättäjille – kirjoittaa, että muualla talokaupoissa "olisi otettu iloiten vastaan kaupunginjohtajan tällainen tarjous"

Kouvolan kaupunginjohtaja on ostamassa paritaloa, jota kaupunki myy. Kaupunki päätti taannoin luopua useista kiinteistöistään rahapulan takia.

Kiistan alla oleva paritalo oli myynnissä julkisessa tarjouskaupassa, ja kaupunginjohtaja Toikka jätti siitä korkeimman tarjouksen.

Kiista jatkuu

Vesa Vainio ei aio jättää asiaa tähän.

Hän sanoo Ylelle, että aikoo seuraavaksi tehdä valituksen hallinto-oikeuteen. Hän aikoo myös jättää talokaupoista tutkintapyynnön poliisille.

– Haluan selvittää, voiko esteellinen ja asianosainen viranhaltija hyppiä roolista toiseen hoitaessaan omaa asiaansa kaupungin toimielimessä. Onko tällainen mahdollista? Vainio kysyy.

Roolista toiseen hyppimisellä Vainio tarkoittaa sitä, että Marita Toikka lähetti kaupunginhallituksen jäsenille kesken talokauppojen käsittelyn kirjeen, jonka hän allekirjoitti yksityishenkilönä "Marita perheineen".

Kirje oli kuitenkin lähetetty työsähköpostista, jonka automaattisena allekirjoituksena näkyi kirjoittajan koko nimi ja asema kaupungin organisaatiossa.

Kaupunginhallituksen tämäniltaisen päätöksen mukaan kirjeestä käy riittävän selvästi ilmi, että Toikka lähetti sen yksityishenkilönä eikä kaupunginjohtajana painostaakseen kaupunginhallitusta.

Kouvolan kaupungin sisäisen ohjeen mukaan työnantajan sähköposti on tarkoitettu vain työkäyttöön. Kuitenkaan kaupunginhallituksen mukaan työsähköpostin käyttö omassa asiassa ei tarkoita, että talokauppoihin liittyvä päätös olisi tehty virheellisessä järjestyksessä.

Voit keskustella uutisesta tiistai-iltaan kello 23 saakka.