1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alzheimerin tauti

Ensimmäinen uusi Alzheimer-lääke lähes 20 vuoteen hyväksytty Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on hyväksynyt käyttöön ensimmäisen uuden Alzheimer-lääkkeen vuosikausiin. Aducanumab-niminen lääke eroaa aiemmista siten, että lääkkeen sanotaan vaikuttavan Alzheimerin taudin kulkuun. Tosin lääkkeen tehosta on kiistaa.

Alzheimerin tauti
Tietokonetomografiakuva aivoista
Alzheimerin tauti rappeuttaa potilaan aivoja. Rappeumat voidaan nähdä aivojen kuvantamistutkimuksissa.All Over Press

Alzheimerin taudin hoitoon tulee lähes 20 vuoteen uusi lääke Yhdysvalloissa. Maan lääkevirasto FDA hyväksyi Aducanumab-lääkkeen taudin hoitoon tänään, maanantaina.

Tähän asti Alzheimerin taudin lääkityksellä on pystytty lieventämään sairauden oireita, mutta ei sen kulkua. Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiö Biogenin ja japanilaisen Eisain kehittämän Aducanumabin sanotaan vaikuttavan aivoja rappeuttavan Alzheimerin taudin kulkuun estämällä beeta-amyloidiproteiinin kertymisen aivoihin.

Lääke on kuitenkin kiistelty. Yhdysvaltain lääkeviraston käyttämä ulkopuolinen neurologian asiantuntijoiden ryhmä katsoi marraskuussa, että lääke ei tehoa.

Lääkkeen kliiniset testit ehdittiin vuonna 2019 keskeyttää, kun niissä ei saatu näkyviä tuloksia verrokkiryhmään verrattuna. Testeissä Aducanumab ei hidastanut Alzheimer-potilaiden henkisen ja toiminnallisen kyvyn heikentymistä. Sittemmin Biogen ilmoitti testituloksen johtuneen liian pienestä lääkeannoksesta.

FDA edellyttää seurantatutkimusta

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA edellyttääkin nyt yhtiötä tekemään seurantatutkimuksen sen varmistamiseksi, että lääke todella hyödyttää Alzheimer-potilaita. Jos lääke seurantatutkimuksessa ei osoitu tehokkaaksi, FDA voi poistaa siltä myyntiluvan.

Lääkettä valmistava Biogen ei ole ilmoittanut Aducanumabin myyntihintaa Yhdysvalloissa. Analyytikot ovat arvioineet, että vuoden lääkeannos voisi maksaa 30 000 – 50 000 dollaria.

Yhdysvalloissa lähes kuusi miljoona ihmistä sairastaa Alzheimerin tautia. Se rappeuttaa aivoja aiheuttaen ajattelun, muistin, kommunikoinnin ja toimintakyvyn heikkenemistä. Taudin loppuvaiheessa potilas on pidätyskyvytön ja syötettävä. Myös nielemisvaikeudet ilmaantuvat taudin lopussa.

Kuuntele radiodokumenttisarja: Olen jossain - Elämää muistisairauden kanssa

Lähteet: AP, Reuters