1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Helsinki paikkaa koronakolhuja yli 160 miljoonalla eurolla – kiistelty koulurahoituskin lisääntyy reippaasti

Helsingin kaupunginhallitus esittää yli 160 miljoonan euron lisärahaa koronakustannusten paikkaamiseen vuoden 2021 budjettiin. Lopullinen päätös lisärahoista tehdään kaupunginvaltuustossa kesäkuun puolivälissä.

Koronavirus
Oppilaita koululuokassa.
Helsingin kouluissa on odottettu tietoa mahdollisesta lisärahasta.Benjamin Suomela / Yle

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää yli 160 miljoonan euron lisärahaa koronan aiheuttamien kolhujen paikkaamiseen vuoden 2021 budjettiin.

Suurin lisämäärärahojen tarve on sosiaali- ja terveystoimessa, 143 miljoonaa euroa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle esitetään 17,5 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä budjettisovun yhteydessä, että lautakunnat voivat tarvittaessa esittää budjetin ylitysoikeuksia koronan eri toimialoille aiheuttamiin kustannuksiin.

Mahdollisista budjettiylityksistä on kuitenkin kiistelty pitkin kevättä.

Etenkin vihreät ja SDP ovat syyttäneet pormestari Jan Vapaavuorta (kok.) siitä, että hän ei ole tuonut lautakunnan esityksestä huolimatta (siirryt toiseen palveluun)koulujen lisärahoitusta koskevaa asiaa aiemmin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

SDP:n Jalovaara: Vapaavuoren toiminta on ollut hämmentävää

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen mukaan koulut ovat joutuneet odottamaan tietoa rahoista viikkokausia.

– Lisärahojen viivyttely on ollut vastuutonta ja se on tuonut kouluille paljon epävarmuutta siitä, millaista lisähenkilökuntaa syksyksi voidaan palkata, Vanhanen sanoo.

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara sanoo olevansa tyytyväinen, että kauan odotetut lisämäärärahat saadaan vihdoin kesäkuun puolivälissä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

– Pormestari Vapaavuoren toiminta asiassa on ollut hämmentävää, Jalovaara sanoo.

Pormestari Jan Vapaavuori puolestaan on hämmästellyt vaalien alla yltynyttä syyttelyä. Hänen mukaansa asia on vaatinut huolellisen ja vastuullisen valmistelun.

Vapaavuoren mukaan ennen koulurahojen käsittelyä oli kartoitettava muidenkin toimialojen, kuten sosiaali- ja terveystoimen koronakolhut.

Vapaavuori sanoi omassa mahdollisia budjettiylityksiä koskevassa tiedotustilaisuudessaan viime viikolla, että koko kaupungin ylin virkamiesjohto on sitä mieltä, ettei budjettia tulisi avata ollenkaan tässä vaiheessa vuotta.

Vapaavuori päätyi kuitenkin esittämään virkamiesten arvioihin pohjautuvia bubjetin ylityksiä. Hänen mukaansa poliitikkojen vaalien alla ajamiin korkeampiin summiin ei ole syytä lähteä.

Pormestari hämmästeli, että viime aikoina on käyty keskustelua vain kasvatuksen ja koulutuksen toimialan rahoista, vaikka suurin arvio suorista koronan aiheuttamista kustannuksista on sosiaali- ja terveystoimessa.

Vapaavuoren mukaan sote-puolelle koronan arvioidaan tuoneen 126 miljoonan suorat ja lisäksi 20 miljoonan euron välilliset kustannukset.

Vastaavat luvut ovat Vapaavuoren mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla 2,3 miljoonaa ja 9,4 miljoonaa euroa. Käytännössä runsaan yhdeksän miljoonan välilliset kulut kuvaavat koronan aikana syntynyttä oppimisvajetta.

Kokoomuksen Sazonov: Nyt on kyse kokonaisuudesta, ei vain koulurahoista

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että kaikki ryhmät tunnistavat tarpeen paikata koronasta aiheutuvia kolhuja.

Sazonov haluaa kiistelyn tiimellyksessä tähdentää, että nyt kysymyksessä on paljon laajempi asia kuin yksinomaan koulurahat.

Kasvatuksen ja koulutuksen korkeampi lisämääräraha hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen.

Sen puolesta äänestivät vihreät, SDP, vasemmistoliitto, RKP ja perussuomalaiset. Vastaan äänesti kokoomus.

Sazonovin mukaan kokoomus nojasi kannassaan virkamiesarvioon todellisista koronavaikutuksista.

– Jotta Helsinki palautuu koronasta kestävästi, toiminnan pitää pohjautua vastuulliseen päätöksenteon linjaan, Sazonov sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Reetta Vanhasen mielestä kokoomuksen toiminta on osoittanut selvästi, että puolueiden välillä on eroja.

– Lisärahojen viivyttely on ollut vastuutonta ja se on tuonut kouluille paljon epävarmuutta siitä, millaista lisähenkilökuntaa syksyksi voidaan palkata.

Sazonov vastaa vihreiden Vanhaselle näkevänsä niin ikään puolueilla eroja.

– Toiset hoitavat asioita vastuullisesti ja toiset tarttuvat mahdollisuuksiin käydä vaalien alla huutokauppaa määrärahoilla, Sazonov sanoo.

Kaupunginhallituksessa tehtiin päätös myös kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan lisärahoituksesta. Lopullinen päätös toimialojen lisärahoista ja niiden suuruudesta tehdään kaupunginvaltuustosssa 16. kesäkuuta.

Lisää aiheesta:

Viivyttelystä syytetty Vapaavuori tuo kiistellyt koulurahat päätettäväksi puolentoista viikon kuluttua – Aika opettajien palkkaamiseen käy vähiin

Uusi käänne Helsinkiä kuohuttaneissa koululeikkauksissa: Lautakunta päätti perua peruskoulujen säästöt kokonaan

Helsinkiläiset ihmettelevät säästöjä, koska kaupunki teki 500 miljoonaa voittoa – rahoitusjohtaja vakuuttelee: Mitään ylimääräistä pottia ei ole

Helsingin kouluille lupaillut miljoonat juuttuivat kaupungin byrokratiaan – rehtorit eivät tiedä, kuinka monta opettajaa he voivat palkata

Helsinki päätti korona-ajan budjetista: Lasten kotihoidon tukea leikataan, investointeja jatketaan kriisistä huolimatta miljarditahtiin