Hyppää sisältöön

Nuori mies ajoi tahallaan viisihenkisen perheen päälle Kanadan Ontariossa – Neljä kuoli, yhdeksänvuotias poika loukkaantui vakavasti

Viranomaisten mukaan kuljettaja ajoi ihmisten päälle, koska he olivat muslimeja. Päälleajossa kuoli 74- ja 44-vuotiaat naiset, 46-vuotias mies ja 15-vuotias tyttö.

Neljä henkeä vaatinut viharikos tapahtui Ontarion Londonin kaupungissa Kanadassa. Kuva: Markus Heikkilä / Yle

Neljä ihmistä kuoli ja yksi loukkaantui, kun 20-vuotias mies ajoi avolava-autolla tahallaan iltakävelyllä olleen viisihenkisen perheen päälle sunnuntaina Kanadan Ontariossa, Londonin kaupungissa, kertovat uutistoimistot.

Viranomaisten mukaan kuljettaja ajoi ihmisten päälle, koska he olivat muslimeja.

– Tämä oli joukkomurha muslimeja vastaan. Se juontaa juurensa käsittämättömästä vihasta, joka pistää miettimään, että keitä me oikein olemme kaupunkilaisina, Londonin pormestari Ed Holder sanoi.

Poliisin mukaan päälleajossa kuoli 74- ja 44-vuotiaat naiset, 46-vuotias mies ja 15-vuotias tyttö. Lisäksi yhdeksänvuotias poika loukkaantui vakavasti.

– Yhdellä murhateolla on pyyhitty pois perheen kolme sukupolvea. Se on järkyttävää Holder sanoi.

Yliajaja pidätettiin läheisen ostoskeskuksen parkkipaikalta pian tapahtuneen jälkeen. Häntä syytetään neljästä murhasta ja yhdestä murhan yrityksestä. Myös terrorismisyytteen nostamisen mahdollisuutta tutkitaan. Mies ei tuntenut uhrejaan.

– Tämä oli terrorismiteko Kanadan maaperällä ja sellaisena sitä pitää tutkia, Kanadan kansallisen muslimineuvoston johtaja Mustafa Farooq sanoi.

Ontarion osavaltion pääministeri Doug Ford kirjoitti Twitterissä, että Ontariossa ei ole tilaa vihalle ja islamofobialle.

–Vihalla ja islamofobialla ei ole sijaa Ontariossa. Oikeuden on tapahduttava eilen Londonissa, Ontariossa tapahtuneesta kammottavasta vihan teosta. Ajatukseni ja rukoukseni ovat perheiden ja ystävien kanssa tänä vaikeana aikana. Nämä hirvittävät väkivaltaisuudet on lopetettava, Ford kirjoitti.

Neljä vuotta sitten 27-vuotias valkoisen ylivallan kannattaja hyökkäsi aseen kanssa moskeijaan Quebecin kaupungissa. Silmittömän ammuskelun päätteeksi kuusi ihmistä kuoli ja viisi haavoittui vakavasti. Ampuja tuomittiin 40 vuoden vankeusrangaistukseen, mutta tuomiota alennettiin myöhemmin ja se on tällä hetkellä korkeimman oikeuden tarkasteltavana.

Torontossa 28-vuotias mies ajoi vuokratulla pakettiautolla jalankulkijoita päin kolme vuotta sitten. Hänet tuomittiin maaliskuussa 10 ihmisen murhasta ja 16 murhan yrityksestä. Lopullinen tuomio asiassa annetaan ensi vuonna.