Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii ilmasotakoulun entiselle johtajalle "ankaraa sakkorangaistusta" virka-aseman väärinkäyttämisestä

Keski-Suomen käräjäoikeus on aloittanut ilmasotakoulun entisen johtajan Mikko Punnalan virkarikossyytteen käsittelyn. Punnalan epäillään suosineen lähisukulaistaan lentoreserviupseerikurssin lisähaussa. Punnala on kiistänyt suosimisen.

Mikko Punnala (vasemmalla) on kiistänyt sukulaisten suosimisen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ilmasotakoulun entinen johtaja eversti Mikko Punnala istui tänään Keski-Suomen käräjäoikeuden syytettyjen penkille. Syyttäjän mukaan Punnala käytti väärin virka-asemaansa ja suosi lähisukulaisiaan lentoreserivupseerikurssi 93:n lisähaussa.

Lentoreserviupseerikurssi on erittäin suosittu. Kurssille 93 oli yli 800 hakijaa, ja kursseille valitaan yleensä 35-40 oppilasta. Heidän joukostaan valikoituvat uudet hävittäjälentäjät.

Haastehakemuksen mukaan Punnala kyseenalaisti kurssin valintatestin johdon laadun ja ammattimaisuuden ja pyrki aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että hänen lähisukulaisensa valittaisiin mukaan koulutukseen.

Haastehakemuksen mukaan Punnala muun muassa ohjeisti luopumaan psykologisten testien normaalista kahden vuoden karenssista.

Syyttäjän mukaan Punnala on jäävännyt itsensä hänelle läheisten henkilöiden hakemusten käsittelystä, mutta ollut mukana muiden hakemusten käsittelyssä. "Punnala on siten osallistunut asian käsittelyyn", haastehakemuksessa todetaan.

Vaihtoehtoisena syytteenä haastehakemuksessa on virkavelvollisuuden rikkominen, samoilla perusteilla kuin varsinaisessa syytteessä.

Syyttäjän seuraamuskannanotto on "ankara sakkorangaistus".

Punnala on kiistänyt sukulaisten suosimisen ja kertonut, että kurssille järjestetyn lisävalinnan takana oli Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen yksiselitteinen käsky.

Punnalan asianajaja Matti Manner kommentoi asiaa STT:lle sähköpostilla marraskuussa syytteen nostamisen jälkeen.

– Punnala ei ole virassaan valmistellut tai osallistunut päätöksentekoon asiassa, joka koskee hänen sukulaistaan. Punnala on tällaisessa tilanteessa aina jäävännyt itsensä. Hän on virkatehtäviensä ulkopuolella selvittänyt sukulaisensa koetuloksia. Siinä ei ole mitään viranhoitamiseen liittyvää tai laitonta, Manner kirjoitti.

Lue myös:

Ilmasotakoulun entiselle johtajalle syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä

Esitutkinta Ilmasotakoulun oppilasvalintoihin liittyneestä suosimisepäilystä valmistui – tapaus siirtyy syyteharkintaan

Pääesikunta selvittää, suosittiinko Ilmavoimien lentäjäkoulutuksessa sukulaisia