1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satamat

Upeiden retkisatamien siivoaminen tehostuu Saimaalla – toinen Roope-Saimaa vesille heinäkuussa

Pidä Saaristo Siistinä ry:n kalusto Saimaalla uusiutuu. Yli sadan retkisataman huollon tarve kasvaa, sillä veneilyn suosio on kääntynyt pandemian aikana kasvuun.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n aluepäällikkö Eeva Taimisto Roope-Saimaan kannella.
Huollosta vastaava Pidä Saaristo Siistinä saa toisen uuden huoltoaluksen eteläiselle Saimaalle heinäkuussa. Veneilyn suosio on kasvanut koronapandemian aikana. Ensikertalaisia ja lapsiperheitä veneilee Saimaalla aiempaa enemmän. Video: Esa Huuhko / Yle

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Saimaan kotisatamassa Puumalassa on jännitystä ilmassa. Kesäsesonki on alkamassa vuoden ikäisen Roope-Saimaan ohjaus hieman vikuroi.

Edessä on parin tunnin siirtymä Savonlinnaan, johon tarvittava varaosa lentää Belgiasta muutamassa päivässä.

Roope-Saimaa

vastaa Savonlinnan eteläpuolisten retkisatamien huollosta yksin vielä muutaman viikon. Polttopuuta menomatkalla ja roskia paluukuormassa on rutiinia.

Huollon tarve sisävesillä kääntyi viime vuonna selvään kasvuun, sillä koronapandemia lisäsi selvästi myös veneilyn suosiota.

– Meidän havaintojen mukaan viime kesä oli vilkas ja niin sanottuja ensikertalaisia, samoin lapsiperheitä oli kohteissa aiempaa enemmän. Myös toimistomme puhelin soi vilkkaasti ja retkikohteista tuli paljon kyselyjä, Pidä Saaristo Siisinä ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto kertoo.

Saimaan on reilusti sata retkisatamaa pääosin säätiöiden, yhdistysten ja alueen kuntien omistamilla rannoilla. Pidä Saaristo Siistinä hoitaa reilun 60 retkisaman huollon ja ylläpidon. Lopuista huolehtivat sopimusten perusteella muun muassa Järvipelastajat ja yksityiset henkilöt.

Retkisatamien ylläpito tehostuu heinäkuussa, kun yhdistys saa toisen Roope-Saimaan käyttöönsä. Nykyinen 10 tonnin alusta saa rinnalleen kuusi metriä pidemmän ja kaksi metriä leveämmän huoltoaluksen, joka hoitaa jatkossa Puumalan eteläpuolisen Saimaan retkisatamia.

– Lappeenrannan ja Puumalan välisellä alueella on eniten ihmisiä ja veneitä ja toki myös eniten saunallisia retkisatamia. Parhaimmillaan siellä oli viime kesänä 60–70 venettä samassa satamassa. Retkisatamaetiketti on kaikkien hyvä muistaa - viimeksi tulleelle tehdään tilaa ja viipyä saa 1–3 yötä samassa paikassa, Eeva Taimisto muistuttaa.

Korjaus 9.6.2021 klo 15.20: Korjattu aluksen nimi, joka oli kirjoitettu osittain väärin Roska-Roopeksi. Oikea nimi on Roope-Saimaa.

Timo Vorne toimii Roope-Saimaan kansimiehenä. Kuva: Petri Vironen / Yle