Venäjä etsii vaihtoehtoja fossiilisille energialähteille – Rosatom kaavailee pienydinreaktoreiden sarjatuotannosta uutta talousveturia

Venäjän perinteisiä vientituotteita ovat olleet polttoaineet ja maakaasu, mutta nyt maa etsii uusia tulonlähteitä ydinvoimalamarkkinoista.

Rosatomin Valko-Venäjälle rakentaman ydinvoimalaitoksen kokonaiskapasiteetti on 2400 megawattia. Tulevaisuudessa yhtiö aikoo rakentaa SMR-reaktoreita, joiden teho olisi enintään 55 megawattia. Kuva: Wojciech Pacewicz / AOP

Venäjä aikoo kilpailla pienydinreaktoreiden markkinoilla. Atomienergiayhtiö Rosatom kertoi 2040 -luvulle yltävistä suunnitelmistaan tiistaina.

Uutistoimisto Tassin mukaan Rosatom kertoi, että se aikoo sijoittaa ydinvoimalateknologian kehittämiseen 506 miljardia ruplaa lähivuosina. Osan rahoituksesta, eli noin 150 miljardia ruplaa, Rosatom on hakenut kehitysapurahana Venäjän valtiolta.

Miljardeja maksavassa hankkeessa on kyse pienikokoisista modulaarisista reaktoreista, eli SMR-ydinvoimareaktoreista ja niiden yhteydessä toimivista laitoksista, joita voitaisiin perustaa kaupunkien läheisyyteen sähköntuotantoa varten.

Venäjä aikoo myös myydä pienreaktoreiden käyttämää polttoainetta ulkomaille ensi vuodesta alkaen, kertoo sanomalehti Kommersant. (siirryt toiseen palveluun)

Lappeenrannan ydintekniikan laboratoriossa kehitettiin jo vuonna 2019 pienydinvoimaloiden testilaitos MOTEL. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pienreaktoreiden odotetaan yleistyvän maailmalla lähivuosina. Tällä hetkellä eri puolilla maailmaa on käytössä 70 SMR-ydinvoimalareaktoria. Niistä 17 sijaitsee Venäjällä.

Pienikokoisten reaktoreiden uskotaan olevan turvallisempia kuin isokokoisten laitosten ja niiden kysynnän odotetaan kasvavan, kun yhä useampi maa siirtyy fossiilisista energialähteistä vähäpäästöisempiin energialähteisiin.

Rosatomin mukaan yhtiö tähtää siihen, että 2030-luvulla se tuottaisi 20 prosenttia kaikista maailmassa myytävistä pienreaktoreista.

Ydinvoimalatehtaita sarjatuotantona

Rosatomin pääjohtajan Aleksei Lihatševin mukaan yhtiö odottaa uuden pienreaktorin varmistavan johtoaseman venäläiselle teknologialle ydinvoiman kansainvälisillä markkinoilla.

Lihatšev sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että yhtiö tähtää pienreaktoreiden ja niiden yhteydessä toimivien laitosten rakentamiseen sarjatuotantona.

Tiistaina Keski-Siperiassa sijaitsevan Severskiin muurattiin prototyyppilaitoksen ensimmäinen kivi.

Seversk on Tomskin alueella sijaitseva suljettu kaupunki, joka perustettiin vuonna 1949 Siperian ydinvoimalaitoksen tehtaan rakentamisen yhteydessä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Lyijyjäähdytteinen pienreaktori

Pieniä modulaarisia ydinreaktoreita kehitetään kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa rakennetaan kevytvesiteknologiaan pohjautuvia pienydinreaktoreita. Myös Suomessa Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa kehitetään omaa ydinreaktoria kaukolämmön tuottamiseksi.

Venäjää pidetään reaktoriteknologian pioneerina, mutta tähän mennessä maa on keskittynyt lähinnä isojen ydinvoimaloiden rakentamiseen.

Rosatomin rakentaman pienreaktoriprototyyppilaitoksen on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2027 ja laitoksessa on myös tarkoitus käsitellä ydinpolttoainejätettä.

Venäjän aikoo käyttää Brest 300 -nimistä nopeaa neutronireaktoria. Se on moduuleista koottava lyijyjäähdytteinen pienreaktori. Lyijyjäähdytteisiä reaktoreita rakennettiin jo Neuvostoliitossa laivaston tarpeisiin.

Lue lisää: