1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kieppi pääsee remonttihupustaan tällä viikolla – Kokkolan Luonnontieteellinen museo saa uuden peltikaton

Yli kaksi vuotta sitten pahoin palaneen valtakunnallisesti arvokkaan luonnontieteellisen museon korjaus etenee Kokkolassa. Tällä viikolla Kiepin uudisrakennuksesta poistetaan sääsuoja ja vesikaton rakentaminen alkaa.

Museopedagogi Mari Mäenpää uudesti syntyneen Kiepin tiloissa. Kuva: Raila Paavola / Yle

Vuonna 1832 rakennettu Kokkolan Luonnontieteellinen museo tuhoutui tulipalossa pahoin 2019 tammikuussa.

Jälleenrakennus on tehty vanhan rakennuksen alkuperäistä asua mukaillen. Ainoastaan pieniä muutoksia on jouduttu tekemään: esimerkiksi yläkertaan on rakennettu aiempaa enemmän lämmintä varastotilaa kokoelmille. Myös henkilökunnan tiloihin tulee paremmat wc- ja suihkutilat.

Rakennus- ja kunnostustöiden pitäisi olla valmiit tänä vuonna marraskuussa.

Kokkolan kaupungin projekti-insinööri Ari Riihijärvi kertoo, että rakennus tulee näyttämään entisenlaiselta. Vanha ulkovuori sovitetaan uuden rakennuksen päälle. Väriksi tulee kaislanvihreä.

Auki yleisölle 2022

Kokkolan Luonnontieteellisen museon Kiepin kokoelmat saadaan todennäköisesti taas yleisön nähtäville ensi vuoden keväällä.

Valtaosa museon kokoelmista saatiin pelastettua palolta runsas kaksi vuotta sitten. Osa esineistöstä on kuitenkin vaatinut paljon puhdistustyötä.

Samaan aikaan, kun Kiepin tulipalon vaurioittamaa rakennusta on korjattu, palolta pelastuneita luonnontieteellisen museon kokoelmia on pudistettu, tarkastettu ja luetteloitu.

Luettelointityö ja materiaalin läpikäyminen näkyvät myös ulospäin, kertoo museopedagogi Mari Mäenpää. Armas Järvelän perhoskokoelmasta 5000 perhosta on siirretty Kotka-tietokantaan kaikkien nähtäville.

Lisäksi museon kokoelmien kerääjästä ja museon perustajasta Veikko Salkiosta on julkaistu jo yksi video Youtubeen ja tekeillä on toinen. Ne syntyvät Tapio Väinölän kuvaamasta videomateriaalista, jota nyt on ollut aikaa käsitellä.