Hyppää sisältöön

Moni rikollinen tarttui FBI:n valesovellukseen myös Suomessa – Tampereelta löytyi varasto, jossa tehtailtiin aseen osia 3D-tulostimella

Vastaavaa tutkintakeinoa ei ole Suomessa koskaan käytetty. Suomen tutkintakokonaisuuden yleisjohtajan mukaan tutkinnassa on noudatettu tarkoin Suomen lakia. Taustalla on FBI:n kehittämä valeviestintäalusta, jolla se pystyi salakuuntelemaan rikollisia.

Poliisilla oli useita kiinniotto- ja etsintäoperaatioita maanantaina. Kuva: Poliisi

Suomen poliisi on tehnyt lähes sata kiinniottoa osana kansainvälisestä suuroperaatiota. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin johtama operaatio Greenlight keskittyi ympäri maailmaa ennen kaikkea huumausainerikosten paljastamiseen.

FBI:n lisäksi salaista operaatiota johtivat Yhdysvaltain huumausaineiden vastainen lainvalvontavirasto DEA sekä Alankomaiden ja Ruotsin poliisit. Lisäksi operaatiossa oli mukana Euroopan unionin poliisiyhteistyövirasto Europol ja 16 maata, joiden joukossa myös Suomi.

Operaatiossa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoa tästä viestinnästä yhteistyömaiden viranomaisille.

Rikoskomisario Kimmo Sainio keskusrikospoliisista (KRP) kertoo, että FBI:lta saatujen tietojen perusteella Suomessa on pystytty aloittamaan esitutkintoja. Esitutkinnat kytkeytyvät järjestäytyneen rikollisuuden ja erityisesti huumausainerikollisuuden torjuntaan.

Maanantaina uutisoitu poliisioperaatio Bandidosin kerhotiloissa Tuusulassa liittyy Sainion mukaan kyseiseen kansainväliseen operaatioon.

Bandidosin kerhotalo Tuusulassa. Kuva: Yle

Suomessa viranomaiset ovat takavarikoineet kaikkiaan yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojen tuhansien eurojen edestä käteistä rahaa.

Suomen viranomaiset ovat ottaneet kiinni lähes sata henkilöä rikoksista epäiltyinä.

Ympäri maailmaa tehtiin paljon kiinniottoja maanantaina. Myös Suomessa tehtiin kiinniottoja maanantaina. Valtaosa esitutkinnoista on alussa tai kesken.

Samaan operaatioon liittyy kuitenkin laaja marihuanatakavarikko, jossa takavarikoitiin yli 145 kiloa marihuanaa ja konetuliaseita. Tämä esitutkinta on jo valmistunut ja edennyt syyteharkintaan.

Näillä tulostimilla valmistettiin tullin mukaan aseen osia. Kuva: Tulli

Osana operaatiota tulli teki Tampereella etsinnän varastoon, jossa valmistettiin 3D-tulostimilla ampuma-aseiden osia. Tilasta takavarikoitiin KRP:n mukaan kaksi toimivaa asetta sekä aseiden osia ja ampumatarvikkeita.

Avaimena valesovellus

Operaatio perustui poikkeukselliseen peiteoperaatioon, jossa FBI kehitti varta vasten valesovelluksen ja jakoi sitä rikollisille.

Monet rikolliset tarttuivat syöttiin ympäri maailman, koska viranomaiset olivat päässeet tunkeutumaan rikollisten aiemmin suosimiin sovelluksiin. Todellisuudessa FBI:n sovelluksen käyttäjien viestintä meni suoraan FBI:n tietoon.

Sainion mukaan KRP selvitti tarkkaan sen, että poliisi noudatti Suomen lakeja.

– Suomi on vastaanottanut tätä tietoa tutkinnan suuntaamiseen. Suomi ei ole pyytänyt minkään maan viranomaisia tekemään toimia meidän puolestamme. Olemme tarkistaneet, että tätä tietoa on laillista käyttää Suomessa, Sainio sanoo.

Salatun viestintäalustan toiminta-aikana lokakuusta 2019 ja kesäkuuhun 2021 sillä oli noin 12 000 käyttäjää yli sadassa maassa. FBI keräsi ja käsitteli kaikkiaan 27 miljoonaa alustalla ollutta viestiä.

KRP:n mukaan FBI jakoi oma-aloitteisesti tietoa muiden maiden viranomaisille. Rikoskomisario Sainion mukaan alustaa ei ole käytetty muuhun kuin rikollisten väliseen viestintään.

Päivitys 8.6.2021 klo 13.11: Lisätty juttuun Sainion kommentit.

Lue lisää:

.
.