1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Yle seurasi ennakkoäänestyksen viimeisiä hetkiä Joensuussa – katso äänestystunnelmia pääkirjastolta

Ennakkoäänestys päättyy tänään. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä. Eilisiltaan mennessä Suomessa oli annettu kaikkiaan noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Ennakkoäänestyksen viimeiset tunnit - ylletäänkö Savo-Karjalassa toivottuun ennätykseen?
Ennakkoäänestyksen viimeiset tunnit - ylletäänkö Savo-Karjalassa toivottuun ennätykseen?

Tänään on kuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Seurasimme ennakkoäänestyksen viimeisen päivän kulkua Joensuun pääkirjastolla tiistaina iltapäivällä. Voit katsoa lähetyksen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Joensuun äänestyspaikan vastaava Olga Nazarova kertoo, että äänestyspaikoilla huolehditaan tarkasti koronaturvallisuudesta ja hygieniasta.

– Siivoamme tiloja kahden-kolmen tunnin välein. Äänestäjille on tarjolla maskeja ja kyniä. Turvavälien noudattamista valvotaan myös, suorassa lähetyksessä itsekin äänestänyt Nazarova kertoi.

Aiemmin kynät oli sidottuna pöytiin äänestyskopeissa. Nyt koronan takia jokainen äänestäjä saa oman kynän, jotta kaikki ihmiset eivät koskettele samoja kyniä ja näin pöpöt pääse leviämään.

Nazarovan mukaan Joensuun pääkirjastolla äänestäjiä on riittänyt mukavasti: kahtena ensimmäisenä ja kahtena viimeisenä äänestyspäivänä jopa ruuhkaksi asti.

Nazarova neuvoo äänestäjiä, että kuvallinen henkilötodistus pitää olla mukana, mikäli vielä tänään mielii ehtiä äänestämään ennakkoon. Aikaa on Joensuun pääkirjastolla klo 20 asti.

Savo-Karjalan vaalipiirissä on annettu lähes 88 000 ääntä, mikä on vajaat 26 prosenttia äänioikeutetuista. Maanantai oli vilkkain päivä, ääniä annettiin yli 11 000.

Äänestysaktiivisuus lähestyy edellisten kuntavaalien tasoa, sillä neljä vuotta sitten Savo-Karjalassa äänesti ennakkoon 27,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Kaikkiaan Suomessa on annettu noin 1,2 miljoonaa ennakkoääntä, eli noin 27,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista on käynyt äänestämässä.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä, joita on pitkin maata noin 900.

Ennakkoäänestystä pidennettiin poikkeuksellisesti kahteen viikkoon, jotta ruuhkilta vältyttäisiin äänestyspaikoilla.