1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Poliisi: Eteläpohjalainen maalausyritys turmeli ympäristöä vuosikaudet ja vaaransi pohjavesialueen

Etelä-Pohjanmaan pohjoisosissa sijaitseva yritys on poliisin esitutkinnan mukaan päästänyt tahallaan ongelmajätettä ympäristöön. Samalla on vaarantunut pohjavesialue. Juttu siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Kuvituskuva. Kuvan paikka ei liity tapaukseen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Poliisi epäilee eteläpohjalaista maalausfirmaa törkeästä ympäristön turmelemisesta. Poliisi on tutkinut yrityksen toimia peräti 20 vuoden aikana. Nyt esitutkinta on valmis ja juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Poliisi ei kerro yrityksen nimeä, eikä paikkakuntaa. Sen verran tutkinnanjohtaja Sakari Palomäki avaa, että hän kertoo yrityksen olevan Etelä-Pohjanmaan pohjoisosissa.

Yrityksen epäillään tahallaan päästäneen ympäristöön ongelmajätettä noin kymmenen vuoden ajan ja vaarantaneen pohjavesialueen. Yritys toimii 1-luokan pohjavesialueella. Poliisin mukaan pohjavedessä on jonkinlaisia muutoksia tapahtunut.

– Näytteitä on otettu ja joitakin pitoisuuksia on ollut koholla, sanoo tutkinnanjohtaja Palomäki.

Palomäki kuitenkin lisää, että jos pohjavesi olisi pilaantunut, ympäristöviranomaiset olisivat puuttuneet asiaan.

Yrityksen epäillään mm. polttaneen ongelmajätettä kiinteistön alueella ja varastoineen jätettä kiinteistölle lupaehtojen vastaisesti sekä jättäneen toimittamatta jätteet ongelmajätteiden käsittelylaitokselle.

Esitutkinnan perusteella yritys ei ole noudattanut ympäristölupaehtoja ympäristöviranomaisten lukuisista kehotuksista huolimatta. Yritystä on muun muassa huomautettu ongelmajätteiden varastoinnista ja hävittämisestä polttamalla. Lisäksi yritystä on pyydetty hakemaan uutta ympäristölupaa, pitämään jätekirjanpitoa ja toimittamaan jätteet asianmukaisesti ongelmajätelaitokselle. Yhtiö ei ole määräyksiä noudattanut.