1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisteatteri

Hallinto-oikeus: Kansallisteatterin 1930-luvulla rakennetun väliosan saa purkaa

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Kansallisteatterin peruskorjausta koskevan valituksen. Valitus koski Kansallisteatterin niin kutsuttua väliosaa, joka rakennettiin 1930-luvulla.

Havainnekuva nivelosan tilalle tulossa olevasta laajennuksesta. Kuva: Arkkitehdit Davidsson Tarkela ja Mallinnus Lumart

Kansallisteatteri sai valtiolta pitkään odottamansa remonttirahat teatteritalon mittavaan remonttiin toissa vuonna. 50 miljoonalla eurolla on tarkoitus peruskorjata teatterin 1950-luvun tilat, pieni näyttämö, Willensauna ja niin kutsuttu nivelosa, joka on 1930-luvulta.

Museovirasto puolsi Kansallisteatterin suunnitelmia. Samoin Helsingin kaupungin rakennusvalvonta. Rakennusvalvonassa tehtiin aikoinaan päätös, joka antaa luvan asemakaavasuojelusta poikkeamiseen, eli nivelosan purkamiseen ja laajennuksen rakentamiseen.

Matkaan tuli kuitenkin muutos, kun Helsinki-Seura ja Rakennustaiteen Seura valittivat kesällä 2020 hallinto-oikeuteen poikkeamispäätöksestä.

Hallinto-oikeuden päätös on valituskelpoinen. Muutosta saa hakea vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Kansallisteatterin peruskorjausta on valitusprosessin aikana edistetty teatterin pienen näyttämön alueella lainvoimaisten rakennuslupien puitteissa.

Kansallisteatterin mittava remontti voi viivästyä valitusten takia – uudisosan suunnittelija saanut vihapostia

1930-luvun nivelosa on tarkoitus purkaa. 14 metriä pitkä, sisään vedetty osa on alun perin varastoksi ja taustatilaksi rakennettu. Nivelosa jää teatterin vanhan ja uuden puolen, pienen ja suuren näyttämön väliin. Se näkyy vain sivukujille. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle