1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravitsemisliikkeet

Ravintoloille uusia lievennyksiä ja erilaisten yleisötapahtumien järjestäminen helpottuu – katso, mikä muuttuu ja missä

Hallitus päätti tänään tiistaina pidentää epidemia-alueiden aukiolorajoituksia ja luopua istuma- ja pöytäpaikkavaatimuksesta ulkona. Myös karaoken laulaminen ja tanssiminen sallitaan suuressa osassa maata.

Ihmisiä nauttimassa lämpimästä säästä The Cock -ravintolan terassilla Helsingissä 3. kesäkuuta 2021. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ravintoloille asetettuja rajoituksia höllennetään. Hallitus on päättänyt tehdä alaa koskevia lievennyksä sote-ministeriryhmän viime perjantaina esittämällä tavalla. Kevennyksiin päädyttiin, sillä koronaepidemiatilanne on selvästi parantunut viime viikon aikana.

Aukioloihin on tosin luvassa vain tunnin pidennyksiä, eivätkä ne koske epidemian leviämisvaiheen alueiden baareja.

Muutokset tulevat voimaan 9. kesäkuuta.

Pilkku siirtyy tunnilla

Ruokaravintolat voivat siis olla leviämisvaiheen alueilla auki kello 21:een ja anniskelu loppuu kello 20. Baareissa anniskelu loppuu edelleen kello 18 ja ovet suljetaan kello 19. (Leviämisvaiheen alueet: Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Uusimaa)

Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla ravintoloiden anniskelu- ja aukioloajat pysyvät ennallaan, eli pilkku tulee kello 22 ja ovet menevät kiinni kello 23. (Kiihtymisvaiheen alueet: Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi)

Perustasolla ravintoloiden ovet voivat olla auki kello 02:een ja pilkku tulee siten kello 01. (Perustason alueet: Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Lappi, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta ja Ahvenanmaa)

Tarjoilu tapahtumissa helpottuu

Yksi merkittävä huojennus perustasolla on ravintoloiden istuma- ja pöytäpaikkavaatimuksen poistaminen ulkona. Se parantaa mahdollisuuksia järjestää yleisötapahtumia, kun ravintolatoiminta tulee niissä helpommaksi.

Perus- ja kiihtymisalueilla saa vastedes myös laulaa karaokea ja tanssia.

Sote-ministeriryhmä kirjasi perjantaina myös, että seuraavaksi rajoitusten laajempi kokonaistarkastelu tehdään 21. kesäkuuta alkavalla viikolla. Jos epidemiatilanne sallii, silloin arvioidaan myös mahdollisuus poistaa kiihtymisvaiheen alueilla tapahtumien ravintolatarjoilussa istuma- ja pöytäpaikkavaatimus ulkona.

Rajoitukset maakunnittain:

MaakuntaRajoitukset asiakaspaikoissa, anniskeluajoissa ja aukioloajoissa
Kanta-Häme, Päijät-Häme, Uusimaa• Ruokaravintolat: sisätiloissa käytössä 75 % asiakaspaikoista, sallittu aukioloaika 5–21. Anniskelu on sallittu klo 9–20.
• Anniskeluravintolat: sisätiloissa käytössä 50 % asiakaspaikoista, sallittu aukioloaika 5–19. Anniskelu on sallittu klo 9–18. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.
Kymenlaakso, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Keski-Pohjanmaa• Ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 5–23.
• Anniskelu on sallittu klo 9–22. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
• Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 % ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.
Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Lappi, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Satakunta• Ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 5–02
• Anniskelu on sallittu klo 9–01. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
• Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 % ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.
Ahvenanmaa• Ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 5–02.
• Anniskelu on sallittu klo 9–01. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspaikan aamiaistarjoilun yhteydessä.

_ Tiedot päivittyvät valtioneuvoston sivuille (siirryt toiseen palveluun)._

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronavirus lukuina