Hyppää sisältöön

Venäjä luo koulun aloittaville lapsille digitaaliset profiilit – pakollisessa kokeilussa oppilaiden kansioihin tallennetaan koulutustietoja

Digitaalista kansioon tulee päiväkirjanomaisesti merkintöjä opinnoista ja saavutuksista. Venäjän opetusministeriön kokeilun on tarkoitus kestää ensi vuoden loppuun.

Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota väärinkäytön riskeihin uudessa koululaisten tietoja keräävässä hankkeessa. Kuva: Yevgeny Sofiychuk / Getty Images

Venäjällä hallinto aikoo ottaa käyttöön digitaalisen profiilin venäläislapsille, jotka ovat aloittamassa opintietään, kertoo Kommersant (siirryt toiseen palveluun)-lehti tiistaina.

Jokaisen oppilaan "kansioon" tulee merkintöjä tämän opinnoista ja saavutuksista. Kokeiluun osallistuminen on pakollista ensimmäiselle luokalle meneville lapsille.

Tietokanta tallentaa viranomaisten kannalta tarpeelliset tiedot heidän tunnistamiseensa ja koulutukseensa, kirjoittaa Radio Svoboda (siirryt toiseen palveluun).

Kokeilun on tarkoitus kestää ensi vuoden loppuun. Kokeilun takana on Venäjän opetusministeriö.

Jo toinen saavutuksia keräävä hanke

Kommersantin mukaan asiantuntijat ovat jo kiinnittäneet huomiota väärinkäytön riskeihin ja epäilevät sitä, onko koulutustietojen täydellinen kerääminen ja säilyttäminen suositeltavaa.

Kommersantin mukaan lasten arvioiminen kansion perusteella peruskoulussa voi aiheuttaa hankaluuksia, sillä kaikki eivät opi samassa tahdissa.

Venäjällä on käynnissä myös toinen samankaltainen hanke. Tassin mukaan (siirryt toiseen palveluun) opetusviranomaiset ovat luomassa "Minun saavutukseni" -hanketta, jolla kerätään digitaalisiin portfolioihin tietoa koululaisista ja heidän arvosanoistaan.

Tätä hanketta on perusteltu toisen asteen päättökokeen riittämättömyydellä. Päättökoe on verrattavissa suomalaiseen ylioppilastutkintoon, mutta se sisältää vain yhden kokeen.

Päättökokeen lisäksi oppilaasta olisi jatkossa laajemmin tietoa, jota korkeakoulujen valitsijat voisivat käyttää apuna.

.
.