1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Ravintola-ala tarttuu rajuihin toimiin: kantelee hallituksen rajoituspäätöksistä oikeuskanslerille – "ravintolarajoitukset tartuntatautilain vastaisia"

Valtioneuvosto päätti tänään lieventää edelleen ravintolatoiminnan aukiolo- ja anniskelurajoituksia. Alan etujärjestön Maran mukaan leviämisvaiheen maakuntien ravintolarajoitukset ovat lieventämisen jälkeenkin lain vastaisia.

Ravintolat
Asiakkaita Cafe Caruselin terassilla aurinkoisella säällä Helsingin Kaivopuistossa.
Asiakkaita Cafe Caruselin terassilla aurinkoisella säällä Helsingin Kaivopuistossa lauantaina 29. toukokuuta 2021.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ravintola- ja matkailualan etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara on päättänyt kannella oikeuskanslerille valtioneuvoston tuoreista ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoituksista, vaikka hallitus vasta tänään päätti uusista lievennyksistä koronan vuoksi määrättyihin rajoituksiin.

– Leviämisvaiheen maakuntien, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan, ravintoloiden anniskelu- ja aukiolorajoitukset ovat lieventämisen jälkeenkin tartuntatautilain vastaisia, korostaa Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Säännöksen perusteella valtioneuvosto ei voi Maran mukaan päättää nykyisessä tautitilanteessa rajoituksista, joiden mukaan ravintoloiden on lopetettava anniskelu ennen iltakymmentä ja suljettava ennen kello 23:a.

– Lain mukaan valtioneuvosto voi päättää näin vain erittäin rajoittavilla edellytyksillä. Säännös ei jätä valtioneuvostolle poliittista liikkumavaraa, Lappi korostaa.

"Ilmaantuvuus laskussa"

Jotta nykyinen sääntely olisi sallittu, se edellyttäisi Lapin mukaan ensiksi sitä, että tartuntataudin leviämisen estäminen olisi valtakunnallisesti välttämätöntä epidemian nopean kiihtymisen tai muuntuneen viruksen leviämisen uhan vuoksi.

– Jommankumman edellytyksistä tulee täyttyä valtakunnallisesti. Kumpikaan ei enää täyty. Jo tällä perusteella valtioneuvoston asetus on tartuntatautilain vastainen, Lappi painottaa.

– On selvää, etteivät leviämisvaiheen ravintoloiden anniskelu- ja aukiolosäännökset ole tartuntatautilain mukaisia. Koronan ilmaantuvuus on selvässä laskussa, tartuntaketjut pystytään selvittämään eikä alueellista tai valtakunnallista väestöleviämisen uhkaa ole. Lisäksi riskiryhmien rokotukset ovat edenneet ripeästi.

Timo Lappi Maran toimitusjohtaja.
Timo Lapin mielestä hallituksen olisi syytä alkaa noudattaa tartuntatautilain edellytyksiä ravintolarajoituksia määrätessään. Mårten Lampén / Yle

Lappi ihmettelee, että tästä huolimatta valtioneuvosto katsoo, että sillä on oikeus lopettaa leviämisalueiden ruokaravintoloiden anniskelu klo 20 ja muiden ravintoloiden klo 18 sekä määrätä ruokaravintolat suljettaviksi klo 21 ja muut ravintolat klo 19.

– Perustuslaissa suojattua elinkeinovapautta, omaisuuden suojaa ja työntekijöiden oikeutta työhön on poljettu koronakriisin aikana. Oikeuskansleri ei voi katsoa tätä sivusta. Kysymys on kymmenien tuhansien yrittäjien ja työntekijöiden selviämisestä edes jotenkin koronakriisistä, Lappi muistuttaa.

Lapin mielestä valtioneuvoston on viipymättä ryhdyttävä pikaisiin toimiin säännösten kumoamiseksi.

– Seuraava valtioneuvoston istunto on torstaina. Myös leviämisalueilla juoma- ja ruokaravintoloiden anniskeluaika pitäisi pidentää kello 22:een ja aukiolo kello 23:een saakka. Kaikki rajoitukset pitää purkaa niin nopeasti kuin mahdollista. Yritykset ja työntekijät ovat todella surkeassa tilanteessa, Lappi painottaa.

Lue lisää:

Päätökset ravintolarajoitusten purkamisesta siirtyvät taas – koronatilanteen helpottuminen lieventää rajoituksia kuitenkin kolmella alueella

Ravintoloissa toivotaan jo lievempiä rajoituksia

Iso osa ravintoloista pitää ovet kiinni vielä maanantaina, vaikka sulku päättyy – "Mieluummin sulku ja tuet kuin naurettavat rajoitukset"