1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluepolitiikka

Maakunnan päättäjät haluavat elvytysapua Etelä-Karjalaan: Menetettyjen matkailutulojen kompensointi ja tukialuestatus auttaisivat

Etelä-Karjalan kansanedustajat, Etelä-Karjalan liitto sekä Lappeenrannan ja Imatran kaupungit toivovat, että valtioneuvosto huomioisi maakunnan tilanteen ja tarpeet alue- ja rakennepolitiikan päätöksenteossa.

Imatran rajanylityspaikka on helmikuusta alkaen palvellut ainoastaan raskasta liikennettä. Kuva: Ulla Ylönen/ Yle

Etelä-Karjalan kansanedustajat, Etelä-Karjalan liitto sekä Lappeenrannan ja Imatran kaupungit vetoavat valtioneuvostoon lisärahoituksen saamiseksi.

Vetoomuksen mukaan Etelä-Karjalan tilanne ja tarpeet olisi huomioitava alue- ja rakennepolitiikan päätöksenteossa.

Tukea tarvitaan muun muassa koronapandemian takia menetettyjen matkailutulojen kompensoimiseksi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Etelä-Karjala menetti viime vuoden aikana noin 270 miljoonan euron matkailutulot, kun Venäjän raja suljettiin.

Vetoomuksen mukaan rajan kiinniolon vaikutuksia Etelä-Karjalaan ei ole kompensoitu, eikä huomioitu EU- tai kansallisen koronaelvytysrahoituksen jaossa.

Vetoomuksen allekirjoittajat vaativat myös Etelä-Karjalan kuntien nostamista tukialueeksi ensi vuodesta 2022 alkaen.

Vaatimusta perustellaan harvaan asuttujen kuntien määrällä sekä maarajalla Euroopan talousalueen ulkopuolisen valtion kanssa.

Harvaan asuttuja kuntia ovat Savitaipale, Ruokolahti ja Parikkala. Kaikilla Imatran seutukunnan kunnilla sekä Lappeenrannalla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Samassa vetoomuksessa esitetään vielä 7,5 miljoonan euron kansallista aluekehitysrahoitusta Kutilan kanavan rakentamiseen.