Hyppää sisältöön

Työmies menehtyi betonipaalun alle rakennustyömaalla Espoossa – vastuuhenkilöille sakkotuomio kuolemantuottamuksesta

Rakennusmies jäi paalutuskoneen laskeman paalun alle ja menehtyi työmaalla Espoossa vuonna 2018. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vastuussa olleet henkilöt työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta sakkoihin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan työmaan turvallisuudesta ei oltu huolehdittu kunnolla. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään tuomion Espoon Laajalahdessa helmikuussa 2018 tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa rakennusmies menetti henkensä. Mies jäi paalutuskoneen laskeman betonipaalun alle ja menehtyi välittömästi.

Oikeus tuomitsi rakennustyömaan työpäällikön ja aliurakoitsijan edustajan työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta 50 päiväsakkoon. Lisäksi oikeus tuomitsi rakennustyömaan päätoteuttajana toimineen yrityksen sekä alihankkijan työturvallisuusrikoksesta sakkoihin.

Ennen betonipaalun laskemista paalutuskoneen kuljettaja oli katsonut noin kolmen metrin päässä olleeseen apumieheen ja luullut heidän olleen yhteisymmärryksessä paalun laskemisesta. He eivät olleet sopineet asiasta puhuen.

Koneen kuljettaja ei ollut katsonut alas paalua laskiessaan. Hän oli seurannut koneen vaijereita samalla, kun hän oli laskenut paalun nopeasti maahan.

Apumies olikin siirtynyt paikaltaan ja jäi paalun alle. Maa oli tuolloin liukas, joten oikeus piti mahdollisena, että mies oli liukastunut ja kaatunut.

Tilannetta oli edeltänyt paalutuskoneen kuljettajan ja apumiehen erimielisyys pehmikepuun asennuksesta.

Oikeuden mukaan onnettomuus olisi voitu välttää, jos työmaalla olisi noudatettu turvallisempia käytäntöjä. Oikeuden mukaan työmaan turvallisuusohjeissa ei oltu arvioitu paalutuksen vaaroja riittävästi.

Turvallisuusohjeissa ei oltu määritelty paalutuksen turva-aluetta tai apumiehen ja koneenkuljettajan kommunikointia paalutustyön aikana tarpeeksi tarkasti.

Oikeuden mukaan työmaalla oli puutteita myös työntekijöiden perehdyttämisessä ja työmaan valvonnassa.

Tuomitut kiistivät oikeudessa syytteet. Heidän mielestään tapaturma ei ollut työnantajan tai sen vastuuhenkilöiden syytä.

Aliurakoitsijan edustajan mielestä kyseessä saattoi olla henkirikos.

Lisää aiheesta:

.
.