1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Analyysi: Yhteispihoja vai omakotitontteja – Tampereen pormestaritentissä perussuomalaisten vastaukset joutuivat muiden syyniin

Yle Tampereen pormestaritentti sujui valtaosin hymynkareet huulilla ja sulassa sovussa. Pormestariehdokkaiden välillä arjen kiinnostavia painotuseroja kuultiin erityisesti asumiseen liittyen, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tampereen kuntavaaliviikko sai lisävauhtia Ylen pormestaritentistä.

Vasemmistoliiton Minna Minkkisen mukaan Tampere on kaupunkina kaavoittanut niin, etteivät ihmiset kohtaa riittävästi toisiaan. Hän kaipasi yhteisiä pihoja ja viheralueita. Kaavoituksen tulisi hänen mielestään lisätä yhteisöllisyyttä. Minkkisen mukaan hintojen nousu keskustassa voi uhata asujien monimuotoisuutta ja lisätä eriarvoistumista.

Kalervo Kummolan (kok.) mielestä omakotiasujia on jo menetetty valtava määrä Tampereelta naapurikuntiin. Nyt tonttia haluavista vain murto-osa saa tontin. Kummola esittikin Nurmi-Sorilan kaavoittamista pientaloalueeksi. Kummola toivoi myös, että kaupungin omistamien tonttien vuokrien korotusta pohdittaisiin jatkossa uudelta pohjalta.

Jatkokautta pormestarina hakeva Lauri Lyly (sd.) totesi hänkin pientaloalueille olevan lisätarvetta, mutta korosti kaupungin linjan jatkuvuutta. Lyly toivoo jatkossakin tiivistä kaupunkirakennetta ratikan, bussien ja lähijunaliikenteen reittien varrelle. Kaikilla kulkumuodoilla on hänen mielestään päästävä keskustaan, mutta luonnon oltava silti kävelymatkan päässä. Lyly korosti, että keskustassa on oltava jatkossa riittävästi asuntotuotantoa, etteivät hinnat karkaa käsistä.

Vihreiden Jaakko Stenhäll korosti joukkoliikenteen varrelle rakentamisen olleen jo tähän saakka houkutteleva erityisesti nuorille työssäkäyville. Tampere on Stenhällin mielestä Helsinkiä halvempi, mutta silti urbaani.

Myös Lassi Kaleva (ps.) kaipasi lisää omakotitalotontteja. Hänen mukaansa Tampere on menettänyt tuhansia hyvätuloisia lapsiperheitä muihin kuntiin, kun sopivia vaihtoehtoja ei ole ollut tarjolla. Kalevan mukaan asumisen kasvanut hinta on pois kulutuksesta ja kysynnästä, ja lisää työttömyyttä. Rakennusliikkeet eivät saisi päättää asuntojen määrästä, vaan tarjontaa tulisi olla tarpeeksi.

Sari Tanus (kd.) toivoi lapsiperheille suurempia kerrostaloasuntoja, koska pieniä on jo paljon tarjolla yksinasuville. Tanus uskoi, että kysyntää olisi sellaiselle asumiselle, josssa eri sukupolvet voisivat elää yhdessä. Myös keskustan Jouni Ovaska toivoo lisää suurempia asuntoja Tampereen keskustaan. Ovaska kuittasi kokoomuksen tulleen keskustan linjoille sen kaivatessa vihdoin lisää omakoti- ja pientaloasumista.

Aamulehden kolmen viikon takaisen gallupin (siirryt toiseen palveluun)mukaan perussuomalaiset näyttäisi jopa kolminkertaistavan kannatuksensa kuntavaaleissa Tampereella ja nousevan isojen valtuustoryhmien joukkoon.

Lieneekö galluptulos vai mikä ollut osasyynä siihen, että muut ehdokkaat tarttuivat perussuomalaisten pormestariehdokkaan vastauksiin muita kilpailevia ehdokkaita napakammin ja useammin.

Lassi Kalevan kuittaillessa keskustapuolueen tulleen kalliiksi Suomelle, keskustan Ovaska harmitteli, että perussuomalaiset ovat poikkeuksena muista puolueista “voimiensa tunnossa hakemalla hakeneet yhteenottoja muiden puolueiden kanssa”, vaikka todellista erimielisyyttä ei ole.

Kaleva sanoi Ylen tentissä, että eurooppalainen sijoittajaryhmä olisi yrittänyt kaksi vuotta tulla Tampereelle ja jättänyt kaupungille 19 turhaa soittopyyntöä. Yrittäjien soittopyyntöihin ei oltu Kalevan mukaan vastattu, mikä olisi vähintäänkin lykännyt suuren määrän työpaikkoja. Kalevan mukaan menetys voisi olla jopa 300 miljoonaa euroa. Väitteeseen mittakaavasta eivät uskoneet nykyinen pormestari Lauri Lyly eikä apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Pormestarikisa on kuntavaaleissa kiinnostavaa antia, mutta se on vain kuntavaalien jäävuoren huippu. Pormestaritentit tuovat kasvot puolueiden vaaliohjelmille.

Lopulta kuitenkin kyse on siitä, että äänestäjät valitsevat Tampereellakin moniäänisen valtuuston, joka yhdessä käyttää ylintä päätösvaltaa.

Yle Tampereen pormestaritentti katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Tamperelainen, tule mukaan keskustelemaan kuntavaaleista Ylen Maailman suurimpaan vaalitelttaan.

Millaisia ajatuksia pormestaritentti herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.